Шкварек: Властта показа пълен комуникационен провал за Шенген

Топ
21:49 - 05 Януари 2024
4733
Шкварек: Властта показа пълен комуникационен провал за Шенген

Остра критика към начина, по който правителството представя политиката си, както и успехите си, отправи историкът Кристиян Шкварек. Той е изключително недоволен от комуникационната стратегия на управляващите в "Панорама" по БНТ.

Според Шкварек, премиерът акад. Николай Денков бе бил обяснил добре какво сме постигнали и какво се очаква от нас във връзка с въздушния Шенген. "Този комуникационен провал остави горчивина за успех, за който се борим от 20 г.", посочи той. Историкът се възмути, че вече не се информираме от кулоарите на МС, а от кулоарите на НС и фейсбук на политици като Бойко Борисов и изказвания на Делян Пеевски.

Шкварек настоя, че Европа, вместо да търси начин как да си разпределя бежанците, трябва да търси "как да ги върне там, откъдето са дошли". Според него последните 2-3 г. са разбили много митове. И разтълкува приемането ни във въздушния Шенген като ситуация, в която "чашата е наполовина пълна предвид опитите ни да влезем в него през последните 15-20 г.". Той очаква Европа да започне да се свива в себе си, а това заплашвало България да остане отвън, "сега сме сложили крак на вратата, или по-скоро наполовина, за да влезем".

Юристът Иван Брегов пък очаква властта да се крепи докато нареди всички постове в правосъдието. "Това ще крепи на местно ниво, а на международно ни предстоят доста избори. Един от тях е дали да запазим модела, който познаваме - икономиката движи всичко, или се връщаме към войната, която да движи всичко", заяви той.

Според него съдиите е трябвало да имат по-голям тежест при избора на главен прокурор. Брегов изтъкна, че в конституцията липсват текстове, които "да озаптяват финансово съдебната власт". А мечтаното съдийско самоуправление е постигнато, но не е ясно как ВСС и съдиите в него ще бъдат държани под отчет.