Шкварек за гей пропагандата в училище: Казусът не е драматичен, а е изцяло политически!

След обсъждането в Народното събрание беше организиран протест от младежи, демонстрация ще има и днес

Новини
11:00 - 08 Август 2024
1556
Шкварек за гей пропагандата в училище: Казусът не е драматичен, а е изцяло политически!

Депутатите забраниха в училищата да се говори за различна сексуална ориентация и полова идентичност. Това стана, след като бяха гласувани на първо и второ четене промени в Закона за училищното и предучилищното образование. 

„Казусът не е драматичен. Той е изцяло политически. ЛГБТ движението като политическо движение говори за равноправие, свободи и човешки права като своя политическа дъвка“, коментира в в ефира на бТВ Кристиян Шкварек, председател на фондация „Консервативно общество“ и сдружение „Месец на Семейството“.

„На една политическа идеология ѝ беше казано, че училищата трябва да останат политически неутрални. Това е всичко“,

посочи той.

„Ако имаше възможност да продължи внедряване на учебници и материали, свързани с този тип теми, това щеше да политизира училището“, добави Шкварек.

„Не е пропаганда да знаят, че има хора с различна сексуална ориентация. Аз съм убеден, че повечето ученици в България знаят и ще знаят за съществуването на такива хора. Толерантността и уважението към различните не е пропаганда. Това,

което се забранява, е конкретната политическа пропаганда на ЛГБТ движението,

която минава през определени постулати за сексуалността, за отношенията между хората, които всеки от нас може да види в момента как се преподават в западни държави и те са превзели учебни заведения. Давам пример - това, че сексуалността е спектър. Това, че има възможност мъж да смени своя пол и да стане жена, защото полът не е биологичен, а е социален конструкт. Това са постулати“, допълни председателят на „Консервативно общество“.

След обсъждането в Народното събрание беше организиран протест от младежи. Демонстрация ще има и днес.

Според Иван Димов, основател на фондация „Сингъл степ“, в закона не е дадена дефиниция на термина „пропаганда“.

„Питаме се какви са последиците от този закон?

Пропаганда ли е преподаването на Оскар Уайлд в училище?

Пропаганда ли е учител, който е част от общността? Ако учениците си пуснат песента на Лейди Гага „Роден по този начин“ (Lady Gaga – Born this way) – какво означава това? Това пропаганда ли е? Учениците ще бъдат ли наказани? Този закон противоречи на редица български закони и европейски конвенции“, категоричен е Димов.

„Това е копие, преписан закон от руския закон за гей пропаганда,

който беше приет през 2013 година. След това подобен беше приет в Унгария, Грузия и Словакия. Това не е един закон, който е самостоятелен, а част от политическа пропаганда и преписан от руския“, обясни той.

„Проучването ни, което завърши на 30 юли, беше онлайн на 100%. Не сме влизали в училища. То беше анонимно и доброволно. Плакатите не бяха в училища, а в нашето пространство. Това е спекулация. Никога не сме разпространявали материали в училища. Големият проблем е насилието в училище. Тези деца се чувстват в опасност. Ще търсим възможност по съдебен път да бъде отменен този закон. Не се съмнявам, че той няма да съществува след няколко години“, каза още Иван Димов.