Шофьор на "Юнион Ивкони" отказа да качи незрящ мъж с куче водач в автобуса

Потърпевшият е племенник на журналиста-легенда Симеон Идакиев

Новини
23:21 - 26 Септември 2022
6150
Шофьор на "Юнион Ивкони" отказа да качи незрящ мъж с куче водач в автобуса

Шофьор на автобус на злополучната фирма "Юнион Ивкони" е отказал да качи незрящ пътник в автобуса от Кюстендил за София в понеделник сутринта, въпреки че в колата е имало достатъчно свободни места. Причина за грубото отношение най-вероятно е факта, че човека е пътувал с обучено куче водач, а според инструктаж на ръководството на компанията, животни не бивало да се допускат в автобусите.

Това става ясно от публикация в социалните мрежи на известния журналист и славен водещ на "Атлас" Симеон Идакиев. Потърпевшият е негов племенник. Действието на срамната случка се развива в понеделник в 10,50 ч. сутринта на спирката в Радомир. Ето какво гласи публикацията на Симеон Идакиев:

Симеон Идакиев е разочарован от нехуманното отношение на шофьора

"Днес, 26 септември, автобус на "Юнион Ивкони" от Кюстендил за София, около 10,50 часа на спирката в Радомир, е отказал да допусне вътре незрящият ми племенник с обучено куче-водач, с обяснението, че няма места, но е качил други четирима души. Така че, ако имате специални проблеми избягвайте автобусите на тази фирма чието ръководство явно не е обучило добре своите служители. Симеон Идакиев-журналист."

Правата на незрящите и техните кучета водачи са защитени със закона за интеграция на хората с увреждания от 2005 г. В него изрично пише, че слепите и кучетата водачи могат да се качват във всеки обществен транспорт и да влизат във всички обществени сгради.

Най-вероятно незрящия мъж ще подаде писмен сигнал до Комисията за защита от дискриминация. От "Юнион Ивкони" пък се разграничиха от служителя си и обявиха, че ще направят проверка.

Снимката е илюстративна