Шофьор, помел пешеходка, отива на съд

От удара на автомобила жената е приета в болница със счупен таз и други наранявания

Общество
11:29 - 03 Декември 2020
1327
Шофьор, помел пешеходка, отива на съд

Софийска районна прокуратура предаде на съд шофьор за причиняване на средна телесна повреда на пешеходка по време на катастрофа.

На 05.01.2020 г. около 17,30 ч. обвиняемият Р. К. управлявал  лек автомобил по ул. „Димитър Списаревски“ в  София. Той се движел със скорост от 30 км/ч. и се приближавал към пешеходна пътека. Когато автомобилът, управляван от Р. К. се намирал на около 46 м от пешеходната пътека, пешеходката М. С. предприела пресичане на пътното платно от ляво на дясно спрямо посоката на движение на автомобила, по пешеходна пътека. В този момент тя не попадала в осветената от автомобила зона и не е била видима за Р. К. В момента, в който автомобилът бил на разстояние от 35 м преди пешеходната пътека, М. С. влязла в осветената зона пред автомобила.
 
Според разпоредбата на чл.119, ал.1 от ЗДвП: „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре”. Обвиняемият не реагирал своевременно на намиращата се на платното за движение пешеходка М. С. и последвал удар с предната част на автомобила и тялото на пешеходката.
 
Вследствие на възникналото пътнотранспортно произшествие на М. С. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на таза, счупване на кръстцовата кост и напречните израстъци на поясен прешлен.
 
Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.