Шофьорът на румънския автобус ковчег остава в ареста

Исковете на роднините на жертвите от над 10 милиона евро ще се гледат отделно

Общество
14:41 - 25 Януари 2023
1676
Шофьорът на румънския автобус ковчег остава в ареста

Магистратите  оставиха в ареста шофьора на румънския рейс ковчег Дженгиз Джан. 

Рекордни искове от над 10 милиона евро, които предявиха роднините на четиримата загинали и наказателното производство срещу Дженгиз Джан, ще се гледат отделно. Така процесът за обезщетенията ще бъде разгледано като гражданско дело.

35 - годишният мъж е обвинен за жестоката катастрофа м.г. на пътя Велико Търново - Русе между селата Поликраище и Куцина. Тогава автобус с 34 пътници и двама шофьори се връщал към северната ни съседка след екскурзия в Истанбул. Внезапно летящият с висока скорост рейс се отклонил в дясно, първо помел спряла на отбивка кола с включени фарове, а след това се разбил с дясната си част в крайпътно дърво и спрял след още 140 м. Зад волана бил 35-годишният турчин Дженгиз Джан.

През декември м.г. на разпоредителното дело  Великотърновския окръжен съд излезе с определение, че наказателното дело ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура.

Не беше уважено искането на обвиняемия, турският шофьор на автобуса, Дженгиз Джан делото да бъде върнато на прокуратурата и мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде променена в по-лека, заради лошите условия и недобрата храна в ареста.

Петмесечното задържане на обвиняемия не нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека, постанови съдия Теодорина Димитрова, цитирана от БНР.

Определението подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд. По същество делото започва на 7 и 8 март. Очаква се на него да бъдат  разпитани 40 свидетели. Експертизи показаха, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч.

Шофьорът на автобуса - ковчег ще чака правосъдие в ареста.