Шофьорът на сметовоз, убил човек в Пловдив, с версия за трагедията

След като видях мъжа под гумите, прилоша ми и после нищо не помня, разказа Йордан Грозданов

Общество
16:23 - 28 Януари 2020
1929
Шофьорът на сметовоз, убил човек в Пловдив, с версия за трагедията

Шофьорът на сметовоза, блъснал възрастен пловдивчанин в Смирненски, който след 12 дни почина, даде пълни обяснения в съдебната зала.

Йордан Грозданов е с повдигнато обвинение за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и при маневра по непредпазливост е причинил смъртта на 72-годишен пешеходец.

Камион за смет помете възрастен човек в пловдивския квартал Христо Смирненски. Инцидентът стана на улиците "Йордан Гавазов" и "Атон" на 7 август миналата година.  Близо 12 дена лекарите се бориха за живота на Йордан Орманов в университетската болница. 72-годишният човек издъхна от травмите си.

Днес Йордан се изправи пред магистратите за пореден път. По време на заседанието сам прояви инициатива да разкаже какво се е случило във фаталния ден.

„Беше около 9 часа сутринта. Бяхме на улица „Йордан Гавазов” и събирахме сметта. Тръгнах да завивам наляво по улица „Атон”, тъй като там имаше 3-4 казана тип „бобър”. Заходих с камиона, макар да бе непозволено, но отсреща идваше кола. Спрях да я изчакам, тя зави в предходна уличка и аз тръгнах. В един момент жена от близкия магазин се размаха и ми сочеше задницата на камиона. След това видях човека под гумите, прилоша ми и после нищо не помня”, заяви Грозданов, цитира Трафикнюз. С обясненията си той обърка съдебния състав, които го викнаха при тях, за да покаже по снимковия материал как се е движил и как е заходил с камиона.

По времe на заседанието бе разпитан и един от боклукчиите, работел по време на инцидента.

Румен Черкезов, по прякор Конан разказа, че не е видял как камионът е блъснал възрастния мъж, тъй като са ходели пеш зад сметовоза. Оказва се, че свидетелят е стар познайник на съдебната система. Румен е лежал 12 години за убийство, а от 6 години е на свобода и служител на сметопочистващата фирма.

Конан видял човека под гумите и се втурнал да му помага.

„Не помня много, защото съм неграмотен. Видяхме под задните гуми човека и се опитахме да го отървем. Беше жив, а после какво са го правили в болницата не знам”, заяви мъжът.

Представена бе и авто-техническата експертиза, която обаче се оказа неясна и непълна според съдебния състав. Поради това, магистратите отложиха делото и назначиха нова допълнителна експертиза, която да даде отговор за мястото на удара, скоростта на камиона и тази на пешеходеца пред настъпването на инцидента, както и в кой момент починалият е тръгнал да пресича и къде е бил тогава камионът.

В следващо заседание ще бъде разпитан и другият служител, който е станал свидетел на инцидента. Янко Атанасов – Ходжата днес не се яви в съда, макар да е бил призован.