Шофьорът на тира-убиец край Лесово не видял кой е загинал

Делото срещу молдовеца Октавиан Бедиян тръгва на 19 януари

Новини
19:54 - 13 Януари 2021
2509
Шофьорът на тира-убиец край Лесово не видял кой е загинал

В Ямболския окръжен съд тръгва делото за една от най-ужасните катастрофи миналата година. Край ГКПП Лесово на 9 октомври микробус с пътници, тръгнали на пазар в Одрин, се вряза в тир, спрял директно на пътното платно, без  никакви обозначителни знаци. Загинаха трима души, между които шофьорът на буса, останалите 16 пътници са ранени.

Две жени са с опасност за живота и се налага да бъдат транспортирани до “Пирогов” с военния “Спартан”. На летището в Безмер обаче се оказва, че състоянието им не позволява да летят, и трябва отново да бъдат върнати в болницата в Ямбол, за да бъдат стабилизирани. Няколко часа по-късно те все пак са качени на самолета. Спасителната акция се ръководи лично от здравния министър проф. Костадин Ангелов, който съпровожда линейките до летището.

За 19 януари е насрочено разпоредителното заседание по делото, подсъдим е молдовецът Октавиан Бедиян, карал тира с украинска регистрация. Той е обвинен, че е причинил по непредпазливост смъртта на трима души и е нанесъл средни телесни повреди на други 12.

“Случаят е квалифициран като особено тежък, законът предвижда от 5 до 20 г. затвор”, обяснява пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.

Все още не е ясно дали на 19 януари шофьорът ще признае вина и делото ще мине по реда на съкратеното съдебно следствие, или по общия ред, което ще означава дълъг и тежък процес с призоваване на десетки свидетели, част от които чужди граждани.

Злополучният бус на транспортна фирма “Димови” ЕООД, организирала екскурзията до Одрин, потеглил от паркинга на известен хипермаркет в Сливен около 4,30 ч на 9 октомври. Минал през Карнобат, за да вземе още хора, после спрял в с. Окоп между Ямбол и Елхово и качил последните пътници от списъка. Екскурзията трявало да бъде еднодневна - за пазаруване, което заради ниския курс на турската лира се превръща в магнит за хиляди българи. Още повече, че дни преди това са отпаднали ограниченията за частните пътувания към южната ни съседка, наложени заради коронавируса.

Малко преди 6 ч сутринта екскурзиантите наближават гранично-пропускателния пункт на Лесово. Някои от пътниците спят, други вече са приготвили паспортите си за проверка, когато бусът им се врязва в тир, спрял на пътното платно.

Ударът е жесток, трима издъхват на място - шофьорът на микробуса Делян Арсов, на 59 г., и двама от пътниците - мъже на 53 г. и 75 г. Всички останали са ранени.

Сигнал за катастрофата е подаден в 5,48 ч от тел. 112 към районната координационна централа. Към мястото на произшествието тръгват общо осем екипа на спешната помощ. Веднага са изпратени два екипа от Елхово, едновременно с тях се отзовават още 3 от Ямбол и 1 от Тенево, а след тях тръгват и по един от Болярово и филиала на Центъра за спешна медицинска помощ - Хасково, в Тополовград.

11 от ранените - 9 жени и 2-ма мъже, са приети в ямболската болница, като сред тях е и момиче на 17 г. След като най-тежко пострадалите са транспортирани в “Пирогов”, в ямболската реанимация остава един, трима са настанени в отделението по хирургия, а петима в ортопедията. По собствено желание двама от пътниците са потърсили лекарска помощ в сливенската областна болница, а други трима са прегледани и освободени без сериозни травми.

Проба с дрегер на местопроизшествието показва наличие на алкохол в кръвта на молдовеца, но количеството било незначително.

По-късно той обяснил пред разследващите, че изпил кенче бира веднага след  катастрофата по погрешка, тъй като бил стресиран от удара, който всъщност го събудил. Пробата за алкохол на загиналия шофьор е отрицателна.

Смъртта на Делян Арсов шокира колегите му от фирмата, в която той работи от 5 г. Пред “24 часа” те разказват, че загиналият бил много опитен, без нито едно нарушение на пътя. Редовно изпълнявал курсове Сливен - Одрин и отлично познавал маршрута. Дори научил турски език заради честите пътувания.

“В шок сме, много ни е тежко. Не знаем какво точно се е случило. Възможно е на нашия шофьор да му е прилошало, да е получил инфаркт, но разбрахме, че на асфалта имало следи от спирачен път. Това означава, че Делян е усетил опасността и е опитал да спре. От 18 г. сме на пазара, не ни се е случвала подобна трагедия”, коментираха от фирмата часове след катастрофата.

Дружеството е лицензирано за международни превози и организирани туристически пътувания в страната и чужбина. Превозва и колетни пратки по няколко дестинации в чужбина. Според фирмена информация пътуванията са с нови луксозни 20-местни бусове. Катастрофиралият бус бил с изрядни документи в ДАИ, минал технически преглед, а пътниците в него били застраховани, твърди сливенският превозвач.

Окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев потвърди пред “24 часа”, че на мястото има спирачен път, което означава, че шофьорът на буса не е задрямал на волана.

Всички са озадачени защо тирът е спрял на пътното платно, без да постави поне един светещ триъгълник, с който да обозначи, че има някакъв проблем.

Според първоначалната версия камионът е изчаквал на километрична опашка за преминаване на границата, но след разпит на свидетели и служители на ГКПП Лесово става ясно, че към момента на катастрофата опашката вече се била изтеглила.

Произшествието става на прав участък, имало е добра видимост, но настилката е била мокра. Пострадали в катастрофата пък разказват, че пътят бил с много неравности, а пътниците в буса - без предпазни колани.

Вместо с разрешените до 90 км/ч бусът се е движел с 99 км/ч, сочи автотехническата експертиза. “В случая има съпричиняване от страна на водача на буса. За да е имал възможност да спре в зоната на неговата видимост при възникнала опасност, той е трябвало да се движи със скорост, не по-висока от 83 км/ч, изчислиха екперти по делото”, казва прокурор Божидаров.

Молдовският шофьор съдейства на разследващите, дава обяснения за изясняване на фактическата обстановка, признава, че е заспал зад волана.

Установено е, че той действително е спрял на опашка от тирове, на около 6 км от граничния пункт, но това става ден преди инцидента - в 23,08 ч на 8 октомври, след което е заспал. Зад него също е имало тирове, но в един момент колоната се отпушила. През цялата нощ са минавали товарни и леки автомобили, както и пътнически микробуси, които са заобикаляли спрелия на платното тир.

Някои дори се опитали със звуков сигнал да събудят шофьора, но безуспешно. По ирония на съдбата покрай него минава негов колега от същата фирма, който му свири с класкон и продължава по пътя си. Молдовецът е прекалено уморен - рано сутринта на 8 октомври е тръгнал от Украйна, изминал е хиляди километри, минавайки през Румъния и България. Събужда се едва при удара с буса.

“Ако я нямаше колоната, и аз нямаше да съм там... Бях в шок! Ако можех, щях да вляза да помогна на жените, които блъскаха по прозореца.

Стоях до последно, така и не разбрах кой жив, кой умрял. Не съм бягал, опитах да помогна”, разказа през сълзи Октавиан Бедиян на 24 октомври в Бургаския апелативен съд. Там той се яви с трима адвокати, които се опитаха да го измъкнат от ареста.

Според защитата молдовецът имал два адреса в България - един в София и друг в Слънчев бряг, на който можел да изчака приключването на разследването. Той нямал намерение да се укрива, а няколко дни след катастрофата в България пристигнала дъщеря му, за да му помага до приключване на процеса.

Адвокатите изтъкнаха и чистото съдебно минало на Бедиян, както и това, че след удара той пръв е оказал помощ на пострадали пътници от буса. Прокуратурата обаче настоя шофьорът да остане в ареста, тъй като в противен случай може да се укрие или извърши друго престъпление. Държавното обвинение изтъкна факта, че тирът очевидно не е бил спрял нормално, след като много шофьори са го заобикаляли, за да не допуснат сблъсък с тежката машина.