Шофьорът, предизвикал кървавото меле край Пловдив с 3 жертви, се изправя пред съда

Общество
13:34 - 05 Януари 2022
1445
Шофьорът, предизвикал кървавото меле край Пловдив с 3 жертви, се изправя пред съда

72-годишният Иван К., който на 5 май 2019 г. причини тежка катастрофа на пътя Асеновград - Пловдив с трима загинали, застава пред Пловдивския окръжен съд.

Прокуратурата внесе обвинителния акт, според който водачът е нарушил правилата за движение при управление на лек автомобил, марка „Мерцедес“, и по непредпазливост е причинил смъртта на С. Г., на 66 г., на 42-годишната Р. А. и на 63-годишната В.Ч., както и средни телесни повреди на  Я. Г. 

Иван К. пътуал с мерцедеса си от Асеновград към  Пловдив. Част от отсечката била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в обратната посока се движел лек автомобил „Тойота Корола“, управляван от Г. А. В него се намирали четирима пътници – един мъж - С. Г., и три жени - Р. А. и В. Ч. и Я. Г. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

Към 11 часа Иван К. предприел изпреварване, малко след което, без да сигнализира, внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С лекия автомобил „Мерцедес“ той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът й Г. А. отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали Р. А., С. Г. и В. Ч., а Я. Г. е получила средни телесни повреди.

Иван К. е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч,, която е надвишавала с 20 км/ч разрешената в този участък според автотехническата експертиза. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

Наказанието, което е предвидено от закона, е от 3 до 15 г. затвор. Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи заседание по делото.