Шофьори готвят блокади на пътища във Франция

Протестът е и срещу конкуренцията от чуждестранни превозвачи

Актуални новини
09:15 - 16 Декември 2019
1841
Шофьори готвят блокади на пътища във Франция

Професионални шофьори и други работещи в автомобилния транспорт се готвят от днес да блокират пътища във Франция в знак на недоволство от поскъпването на дизеловото гориво за камионите. Протестът е и срещу конкуренцията от чуждестранни превозвачи, съобщи френският вестник „Журнал дю диманш“.

Протестите са на фона на общонационалната стачка в транспорта срещу пенсионната реформа и само седмица преди коледните празници, което допълнително усложнява обстановката с трафика във Франция.

С приближаването на Коледа французите се опитват отрано да се подготвят за гостуването на роднини в други градове и като имат предвид непредсказуемото движение на влаковете през последните дни, показват предпочитание към пътуването с автомобил и услугите за търсене на спътници. При увеличения трафик по пътищата, действията на превозвачите може да предизвикат по-големи задръствания, отколкото общата стачка.

Междувременно ръководството на френските национални железници SNCF реши да изтегли от смяна машинистите, диспечерите и кондукторите, които не участват в стачката, за да осигури наличен персонал в дните преди Коледа (20-22 декември). Тази мярка е насочена предимно към запазване на движението на скоростните влакове TVG.

В понеделник влаковете TVG ще се движат с 25 процента от нормалната честота. 30 процента ще е движението по регионалните влакове TER.