Шофьори на тежкотоварни автомобили останаха без книжка

Причината е ново изискване

Новини
10:49 - 15 Юни 2023
2927
Шофьори на тежкотоварни автомобили останаха без книжка

Проблем, засягащ професионалните шофьори с български книжки. Наредба, приета преди 5 години, тепърва започва да създава проблеми за международни водачи, чиито свидетелства за управление изтичат сега и трябва да бъдат подменени. Това обаче се оказва нелека задача.

52-годишният Антон Христов от Горна Оряховица има български паспорт и шофьорска книжка, но от 17 години живее в Украйна.

Антон пътува в цяла Европа с тежкотоварен автомобил от над 30 години. Преди месец шофьорската му книжка изтича и той се връща у нас, за да я подмени. От "Пътна полиция" обаче отказват да издадат нов документ, тъй като според ново изискване водачът трябва да е бил на територията на страната през последните 181 дни.

„Ако излъжеш, че си се намирал на територията на България, веднага ти повдигат обвинение за лъжепоказание”, споделя Антон.

От КАТ предлагат да издадат декларация, че книжката му е изтекла, тя обаче не важи за страните извън ЕС. От МВР съобщават, че засегнати от изискването са шофьори с постоянен адрес във Великобритания, Турция и Украйна.

Така Антон трябва да се върне обратно в Украйна, за да поднови книжката си, предаде Нова.