Шофьорите на автобуси в София вече ще взимат по 2000 лева заплата

Предлагат ръст на възнагражденията от по 10% за следващите 3 години

Новини
15:54 - 01 Юли 2019
1933
Шофьорите на автобуси в София вече ще взимат по 2000 лева заплата

Предложение за увеличение на заплатите на шофьорите в софийския градски транспорт с по 10% в следващите три години ще внесе кметът Йорданка Фандъкова в общинския съвет. Ръстът на възнагражденията е част от споразумение със синдикатите, които общинарите трябва да одобрят.

Това съобщи Фандъкова в понеделник след среща с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа", в която участва и председателката на транспортния синдикат към КНСБ Екатерина Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ.

Още в началото на годината, синдикатите обявиха, че ще искат поемане на ангажимент за ръст на заплатите на шофьорите в следващите 3 години. Разговорите за това трябваше да се водят към средата на годината. Очевидно в предизборния период те са дали положителен резултат и сега Фандъкова предлага да се подпише споразумение с КНСБ и „Подкрепа", което да гарантира ръста на заплатите.

За тази година нов ръст на заплатите няма да има. Възнагражденията на водачите вече бяха увеличени от февруари с 10% и от 1 април с над 20 на сто за водачите на автобуси и с 10% за тези на тролеи и трамваи. Следващото увеличение се очаква от 1 март 2020 г., обясни кметът по финанси и транспорт Дончо Барбалов.

От април т.г. основната заплата на работещите в „Столичен автотранспорт" и „Столичен електротранспорт" стана 1150 лева, а средното възнаграждение в двете дружества - 1800 лева. В по-високата сума влизат бонус за добре свършена работа, парите за стаж, храна, приходите от продажбата на билети и обезщетението за отпуск. След увеличението догодина се очаква средната заплата на шофьорите да надмине 2000 лева.

Извънредното увеличение от пролетта тази година се наложи заради протести на водачи, провокирани от лошите условия на труд и многото часове извънреден труд, които надхвърлят позволеното време по закон. Към днешна дата стана ясно, че проблемът с извънредната работа не е решен и законовото изискване за наднормения труд не се спазва.