Шофьорите в градския транспорт спират да продават билети

Общество
10:54 - 12 Март 2020
3115
Шофьорите в градския транспорт спират да продават билети

Водачите в столичния градски транспорт спират временно да продават билети. Това е една от мерките срещу разпространението на коронавирус в столицата, взети от местния щаб, обяви на сесията на СОС столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Всеки ден се прави два пъти основна дезинфекция на 802 превозни средства на градския транспорт - автобуси, тролеи, трамваи и метровлакове. Осигурени са дезинфектанти за поне 1 месец напред. Във всички 194 детски градини в столицата се прави дезинфекция поне 4 пъти дневно. Разпоредила съм медицинските сестри да връщат деца със симптоми на вирусни заболявания, дори, ако имат бележка от лекар, че са здрави. Достъпът на външни лица и родители вътре в детските градини е забранен, обясни Фандъкова.

Тя припомни мерките за забрана на масови събития, както и, че са затворени общинските театри, галерии и зоопарка. И уточни, че някои мерки може да създават неудобство, но “основната цел е да запазим животът и здравето на хората”.

Подготвя се финансов механизъм за подкрепа на общинските театри, за да могат да плащат заплати във времето, в което нямат приходи. Фандъкова обяви, че преди минути шефът на Столичната РЗИ е издал заповед за трансформацията на Втора МБАЛ в инфекциозна болница.

“Там ще се разкрият до 50 легла на етапи според нуждите и наличния медицински персонал. На този етап разполагаме с нужните легла и медицински персонал, който да диагностицира и лекува болните. Казвам на този етап, защото ситуацията е динамична”, каза още Фандъкова.

Тя обясни, че е в постоянен контакт с националния щаб и шефовете на болници в столицата. По молба на шефа на Пирогов Фандъкова е изпратила 5 машини за дезинфекция, за да се обработи спешното отделение, след като в болницата бяха установени два случая на коронавирус. Така общината е помогнала спешното отделение бързо да възстанови работата си.

Фандъкова отново призова софиянци да не се поддават на паниката, да запазят спокойствие, да повишат личната си хигиена, да намалят социалните си контакти и да спазват указанията на специалистите.