Шойбле: ЕС трябва да се разшири от паричен съюз в икономически

Свят
15:40 - 06 Юли 2020
1192
Шойбле: ЕС трябва да се разшири от паричен съюз в икономически

Президентът на Бундестага Волфганг Шойбле се застъпи за разширяване на ЕС от паричен към икономически съюз. Според него точно кризата с коронавируса трябва да се използва за тази стъпка. 

"Днес има нужда от смелостта, която не сме имали при кризата през 2010 г., за да постигнем най-накрая по-голяма интеграция в еврозоната“, написа бившият федерален министър на финансите във в. „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“.

„Не трябва отново да пропускаме шанса“, допълва Шойбле. Той критикува, че настоящата дискусия е твърде кратка, защото се върти главно около аспекти на финансиране, като например дали планираната помощ тече като безвъзмездна помощ или като заеми. "Но ние трябва да я водим много по-сериозно по въпроса какво искаме да направим конкретно, за да напредне Европа колективно, казва още Шойбле и подчертава, че паричният съюз не може без икономически.

Шойбле припомня, че стъпките, които ЕС предприема навремето за създаване на еврозоната, трябвало да бъдат последвани от по-нататъшни действия към икономически съюз. „Това не се случи", констатира той.

Освен това, докато паричната политика оформя еврозоната, „икономическата политика остава национална отговорност“, пише Шойбле.