Шойгу: Планът за дестабилизация на Русия не успя

Русия
16:24 - 03 Юли 2023
2409
Шойгу: Планът за дестабилизация на Русия не успя

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в първия си коментар за краткотрайния бунт на частната военна компания "Вагнер" от 24 юни, че "планът за дестабилизация на Русия не е успял, защото бойците са лоялни", предаде БТА, цитирайки ТАСС и Ройтерс.

Шойгу каза още, че метежът, организиран от ръководителя на наемническата групировка Евгений Пригожин миналия месец, не се е отразил на "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Пригожин призова по-рано за уволнението на Шойгу и на началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. "Провокацията не се отрази на действията на армейските подразделения (включени в операцията)", заяви Шойгу на заседание на министерството на отбраната на Русия днес. Ройтерс посочва, че Герасимов, който не се е показвал публично от бунта на "Вагнер" на 24 юни, не е бил забелязан на снимките от заседанието. 

В три части от фронтовата линия, "където украинските формирования предприемат безуспешни атаки, подразделенията на украинските въоръжени сили са унищожили 15 самолета, 3 хеликоптера и 920 единици на бронетанкова техника, в това число и 16 бойни танка  "Леопард". Това са на практика 100 процента от танковете от този тип, доставени на Украйна от Полша и Португалия", каза Шойгу на съвещанието с избрани членове от ръководния състав на руските въоръжени сили. 

Той обърна внимание на факта, че по настояване на Запада Украйна изисква от своите въоръжени сили да продължават контраофанзивата, без да се отчитат загубите. По думите на Шойгу, цитирани от ТАСС, Киев се опитва да компенсира пораженията за сметка на обстрела на граждански обекти, но "професионалните действия на въоръжените сили на Русия" позволявали да се минимизират щетите сред мирното население.

Междувременно от Кремъл заявиха във връзка с бунта на ЧВК "Вагнер", че всички правителствени агенции и министерства, включително и разузнавателните служби, работят така, както би трябвало. Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа коментар на въпроса защо руската Федерална служба за сигурност (ФСС) не е предотвратила бунта, преди той да избухне, но заяви, че в онзи момент обществеността и въоръжените сили са застанали зад президента Владимир Путин.