ШОК! Арестуваха Нико Тупарев - бащата на "Биг Брадър"

Продуцентът е обвинен от бивш свой съдружник, че е източвал милиони от фирмите му

Шоу
17:03 - 27 Юни 2024
11763
ШОК! Арестуваха Нико Тупарев - бащата на "Биг Брадър"

Известният телевизионен продуцент Никола Тупарев е бил арестуван от органите на реда. Конвоиран е към сградата на Главна дирекция „Национална полиция“, където му се повдигнат обвинения и ще бъде привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според запознати, в момента Тупаерев се намира в болнично заведение в София като част от рутинните процедури при задържане. До момента властите не са обявили официално за какво е задържан той.

Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към по-малки фирми с цел несподеляне на печалбата със засегнатия партньор.

Неофициално близки до продуцента коментираха, че държавните институции в момента се ползват като бухалка срещу бизнеса му. "Тупарев е изнудван от бивш свой съдружник, който парадира с добрите си контакти в държавните органи", разясняват източници на Lupa.bg. Най-изумителното е, че първите публикации, че Тупарев е задържан, се появява около 2 часа преди той реално да е бил арестуван, при това в анонимни сайтове.

Вито, както го наричат феновете, е приятел на Тупарев още от детските години

Нико Тупарев е продуцент на едни от най-популярните телевизионни предавания. През годините с екипа си е правил продукции като "Стани богат", "Биг брадър", "Игри на волята".

Производството в КЗК започна по сигнал, който е за нелоялна конкуренция между фирми и изтичане на ноухау на създаване на телевизионни предавания. В началото на май 2024 г. КЗК образува дело по сигнал, подаден от форма "Еко брикет" АД срещу няколко продуцентски компании и тв продуценти - "Ту най ту", "Еф хикс камера" и съдружниците в тях Никола Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев. Имената им са добре познати в бранша и се свързват със създаването на едни от най-популярните тв предавания през годините - "Стани богат", "Биг Брадър", "Денсинг старс" и много други. Те бяха ядрото зад продуцентската компания "Олд скул", създала тези предавания. До около 2017 г. "Олд скул" бе една от двете основни телевизионни продуцентски компании с най-голям дял продукции. След това екипът ѝ остава в този бизнес, но продукциите вече "излизат" от други фирми. И ето къде възниква предметът на делото в КЗК.

Фирмата "Еко брикет" твърди, че правейки продукции през други фирми, екипът на "Олд скул" (някога "СИА Адвъртайзинг") отклонява ноухау от компанията майка и така я ощетява финансово. Комисията е счела, че жалбата има основание и е започнала производство, тъй като "Еко брикет" посочва, че печалбата ѝ се формира изцяло от дивидент от прихода на "Олд скул"/СИА Адвъртайзинг.

Обяснено по друг начин - голямата продуцентска компания е отчитала дивидент от печалбата си на "Еко брикет" и в един момент е спряла да се отчита, правейки предаванията си през други фирми. "Еко брикет" е създадена в София през 2001 г. и въпреки името си не се занимава с еко брикети, а като предмет на дейност е вписано създаването на твпрограми.

В сигнала до КЗК четем:

„Еко Брикет“ АД от 2011 до 2020 г. осъществява импресарска, продуцентска и издателска дейност, поддръжка на ТВ техника, техническо обслужване на ПТС и др., като приходите на дружеството са само дивиденти от дъщерното дружество „Олд Скул“ ООД. Последното, след учредяването му (2008 г.), става известно в медиите като „новата стара продуцентска компания на Нико Тупарев“. Дружеството развива успешна търговска дейност до 2017 г. като изпълнителен продуцент на известни телевизионни формати с „Българска национална телевизия“, „БТВ Медиа Груп“ и „Нова Броудкастинг Груп“: „Животът е вкусен“ (2016 – 2018 г.), „Вип Брадър 2014: Образцов дом“, „Биг Брадър All stars“ 2014 г., „Биг Брадър 5: 100% натурален“, „Вип Брадър: 100% напудрен“, „Биг Брадър All stars“ 2015 г., „Вип Брадър“ 2016 г., „Фермер Търси жена“ 2015 – 2016 г., „Звездни стажанти“ 2016 г., „Черешката на тортата“ 2016 – 2022 г., „Аз обичам България“ 2011 – 2017 г., „Мис Пепеляшка“ 2015 – 2017 г., „Женени от пръв поглед“ 2015 – 2019 г., „Денсингс старс“ от 2013 г.

Комисията за защита на конкуренцията все още не се е произнесла по делото.