Шок: Чумата по свинете - умишлена?

Агроексперти излязоха с информация за нарочно заразени фуражи, внос от Западна Европа

Актуални новини
15:05 - 29 Юли 2019
31925
Шок: Чумата по свинете - умишлена?

Заразата с африканската чума по свинете е умишлена и най-вероятно е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи и хранителни добавки от Западна Европа. Скандалното мнение е на експерти в сферата на сигурността, запознати в детайли с аналитична информация от сектора. Методът е използван както за активните мероприятия към фермите в България, така и в съседна Румъния, коментират те, като шокиращата информация е цитирана от изданието "Агроклуб". 

"Фактът, че заразата се регистрира в 100% охранявани свинекомплекси с въведени всички превантивни мерки за био сигурност, е едно от доказателствата, че вируса е умишлено привнесен с цел: предприятията за месопреработката да преминат изцяло на вносни суровини от Западна Европа, България и Румъния да бъдат елиминирани като производители в конкурентната пазарна среда, а потребителите в национален мащаб да купуват вносни продукти от големите търговски вериги", казват те. 

Заразата според експертите, въпреки уверенията на БАБХ, продължавала да се разпространява и чрез търговската мрежа, където в хиляди магазини било пълно със свинско месо, дошло от преработвателни предприятия, в които впоследствие били доказани случаи на свине с чума.

"Така по хранителната верига вирусът ще продължи да циркулира в страната. Контролът на този процес е абсолютно немислим за БАБХ, освен ако не се премине към пълно унищожаване на всички стокови наличности със свинско месо в магазинната мрежа, особено в чуждите търговски вериги и магазините за месо по пазарите в страната", казват още те. И дават за пример заразяване на житните и маслодайните култури. Тази година слънчогледът в страната бил с лоша реколта заради заболяването мана, вкарано умишлено в семената за посев, за да се отвори пазар за нов вносен препарат от голям европейски производител.