ШОК: Ето защо не пуснаха Христо Грозев във Великобритания през зимата

Трима българи са задържани по подозрения в шпионаж за Русия

Свят
13:13 - 15 Август 2023
8704
ШОК: Ето защо не пуснаха Христо Грозев във Великобритания през зимата

Трима души, и тримата с българска националност, са задържани във Великобритания по подозрение, че са руски шпиони, пише Би Би Си. Задържанията в следствие на сериозно разследване на местните власти.

През зимата британската полиция забрани на разследващия журналист от бюрото "Белингкат", както и на семейството му, да присъстват на церемонията по наградите БАФТА за филма "Навални", впоследствие спечелил и британската награда, и престижния "Оскар". Тогава Грозев обясни, че има риск за сигурността им тъкмо заради пипалата, пуснати от Кремъл на Острова. 

Христо Грозев сподели, че според него тези опасности не произтичат само от диктаторите-убийци, но и от това, че гласът на журналистите се заглушава, вместо да се усилва, от цивилизования свят, на който те се опитват да служат.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката, пише Би Ти Ви. 

Задържаните са: 45-годишният Орлин Русев, от Грейт Ярмут, Норфолк, Бизер Джамбазов на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова, 31 г., със същия адрес в Хароу.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и живее в редица крайградски имоти.