Шок! Изоставени деца се хранят от гробище

Актуални новини
14:29 - 17 Юни 2020
4707
Шок! Изоставени деца се хранят от гробище

Потресаваща история за две изоставени деца изнесе в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Деца на 8 и на 11 години били принудени да се хранят от местното гробище, след като били изоставени от родителите си.

Лилова разказа, че майката и бащата на двете дечица заминали да живеят в чужбина и ги оставили без никаква храна. Това принудило невръстните хлапета да се спасяват с хранителните останки от местното гробище. 

Сигналът от тях постъпил в агенцията през май. За горещия телефон, на който може да се подават сигнали за тормоз и насилие, самите деца научили от друго дете, което ги посъветвало непременно да се обадят. Когато и кметът потвърдил за случващото се, станало ясно, че това не е шега, а зловещата истина. 

Елеонора Лилова обясни, че към момента двете деца са настанени в център за настаняване от семеен тип. Социалните работници оказали необходимата подкрепа и в момента децата се чувстват добре. Сезирана е и местната комисия за борба с противообществените прояви. От Агенцията за закрила на детето обаче все още не са се свързали с родителите на изоставените хлапета. 

"Най-естествената среда за децата е да се отглеждат от родителите. Първата подкрепа е на родителите ясно да им бъде обяснено това и да се установят причините да изоставят децата си. Мястото на децата е при семейството", коментира още Лилова. 

Междувременно тя съобщи, че за 2019 г. сигналите и консултациите на горещата телефонна линия са над 51 хиляди. 4230 от тях са обажданията за любовни проблеми, 1479 - за семейни проблеми и 851 - за насилие. На линията работят професионални психолози и кризисни екипи.