Шок: Китаец проговаря на древноегипетски след два удара от мълния

Мъжът никога преди не е изучавал езика от Нил

Мистика
15:21 - 11 Октомври 2023
4886
Шок: Китаец проговаря на древноегипетски след два удара от мълния

В началото на 2023 г. в китайската провинция Гансу се случва събитие, което коренно променя живота на 38-годишен учител по китайски език. За три минути той е ударен от мълния два пъти. След първия удар мъжът бързо идва на себе си и продължава по пътя си, но само няколко минути по-късно се случва вторият удар, който вече е нещо невероятно.

Първоначално изглежда, че мъжът е мъртъв. Лежи неподвижно на асфалта, докато притеснени минувачи викат линейка. За щастие лекарите реагират бързо и откарват пострадалия в болница. Там той прекарва около две седмици в кома. Когато идва на себе си, започват невероятни промени. Оказва се, че ударите от мълнии са били тежки: както мозъкът, така и тялото на мъжа са увредени.

Загубва част от зрението си, оглушава с едното ухо и има проблеми с паметта.

Но освен това се случва нещо, което в началото изглежда неразбираемо. Съпругата първа забеляза промяната, когато чува странен акцент в речта на съпруга си. Първоначално тя решава, че се дължи на увреждане на мозъка, но истинската причина е още по-мистериозна.

Мъжът започва да мисли и говори на непознат език, а след това да го превежда на китайски. Ставащото е необяснимо.

Оказва се, че мъжът внезапно е „усвоил“ древноегипетския език или по-скоро диалекта, на който са общували древните египтяни през 20-14 век пр.н.е. За да се провери дали е точно така, мъжът е отведен в Шанхайския музей на изложба, посветена на Древен Египет. Там учителят по китайски лесно разчита надписите на средноегипетския класически език.

Човекът-феномен твърди, че никога не е виждал този език, никога не го е изучавал и не знае нито една буква или фраза в него. Но след като е ударен два пъти от мълния, мозъкът му изглежда сам усвоил древноегипетски.

Сега китайският учител е поканен в китайската археологическа общност, за да демонстрира дарбата си. Ако способностите му бъдат потвърдени, той може да даде значителен принос в изучаването на Древен Египет и да помогне на египтолозите.

Това събитие привлича вниманието на психофизиолозите и невропсихолозите. Как мозъкът на човека е успял да придобие информация за средноегипетския класически език след такова силно въздействие, каквото е ударът от мълния? Изследователите все още не могат да намерят отговора на този мистериозен феномен. Надеждите са допълнителни изследвания да помогнат да се разбере как мозъкът е успял да се препрограмира по такъв начин.