Шок от съда! Вальо Топлото е невинен за източването на "Топлофикация"!

Новини
16:39 - 28 Юни 2019
5430
Шок от съда!  Вальо Топлото е невинен за източването на "Топлофикация"!

Състав на Софийския градски съд оправда Валентин Димитров - Вальо Топлото по обвинения за източването на над 4 млн. лв. от "Топлофикация"-София. Днес състав на съда произнесе присъдата му.

Съдът сметна, че няма достатъчно доказателства Валентин Димитров да е извършил престъплението за милиони. Магистратите отказаха да дадат каквато и да е присъда на Топлото, позовавайки се на експертизите на специалисти. 

След заседанието прокурорите бяха видимо недоволни от решението на съда. Те най-вероятно ще го протестират на следваща инстанция. 

През юни 2009 г. Вальо Топлото получи от СГС 14 години лишаване от свобода и конфискуване на цялото му имущество по обвинение за източване на близо 6 милиона лева от "Топлофикация". Освен това Димитров беше задължен от Върховния административен съд да плати 1.4 млн лв. данъци. Налогът се дължи върху доходи, които Вальо Топлото е получил от покупки и продажби на ценни книжа в спестовна каса в Куфщайн, Австрия, които не бил декларирал.

През декември 2010 г. Софийският градски съд го осъди на 3 години затвор за безстопанственост. Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 10 години лишаване от свобода заради неправомерно изхарчените от 2003 г. до 2006 г. 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи.

Около 430 хил. лв. пък били похарчени лично за Димитров, твърдеше прокуратурата пред медиите, като са купувани синьо сирене, маслини и други скъпи храни, а служителка на дружеството била ползвана като чистачка в дома на бившия шеф на "Топлофикация". Друго обвинение срещу него беше за сключване на договор с частна фирма, която да събира вземанията на "Топлофикация". По него обаче Димитров беше оправдан. Вальо Топлото получи общо три осъдителни присъди.