Шок! Отпадъците на магистрала „Струма” били смъртоносни

Актуални новини
15:45 - 18 Февруари 2020
3851
Шок! Отпадъците на магистрала „Струма” били смъртоносни

Отпадъците на магистрала „Струма”, заради които беше задържан собственика на "Феникс Дупница" Кольо Илиев, били смъртоносни. Това обяви самият Илиев пред съда вчера.

След като 3 денонощия беше неуспешно издирван от полицията, накрая Кольо Илиев сам се предаде. Той беше обвинен за пожара под виедукта на магистрала „Струма” през август миналата година. Там бяха струпани огромни количества отпадък от неизяснен произход.

Пред съда Илиев заяви, че технологичният отпадък, за чието съхранение е обвинен, не е негов и той не може да се разполага с него.

Той обаче обясни, че в голямата си част този отпадък представлява суровина от фармацевтичната продукция, а именно - ПВЦ блистери, съдържащи поливинилхлорид, който при определени условия е дори смъртоносен.

Стойността на отпадъка била 3 млн. лв.

"Ако преместя тази суровина, която не е отпадък ставам убиец, тъй при поставянето й на сметище, тя отделя изключително вредни вещества при гниене. Човек, ако вдиша от тези отрови, може да загине само за 15 секунди.

Ако реша да я преработя, тъй като е изключително ценна, ставам крадец, защото тя не е моя собственост“, заяви пред Окръжен съд - Кюстендил управителят на депото, което подпали моста на магистралата край Дупница. 

Срещу шефа на "Феникс ресурс" бяха повдигнати две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, за което може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 000 лева, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди. Наказанието за това провинение е "лишаване от свобода" до 5 години.

„Аз не се признавам за виновен, че съм направил нещо“, пледира въпреки всичко пред съда Кольо Илиев.

Тричленен състав на Окръжен съд-Кюстендил му наложи мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лв.