Шок в Италия: Партия "5 звезди" гони клоуна Бепе Грило, нищо че е основател

Лидерът на движението спира договора с комика за 300 000 евро годишно, било невъзможно да се говори с него

ЕС
00:12 - 25 Октомври 2024
5984
Шок в Италия: Партия "5 звезди" гони клоуна Бепе Грило, нищо че е основател

Италианското политическо движение "5 звезди" ще прекъсне напълно връзките си със своя основател, комика Бепе Грило, поради неговите "саботажни действия". Това обяви лидерът на партията от 2021 г. и бивш премиер Джузепе Конте в откъси от книга, публикувани в четвъртък.

Конте обясни, че няма да поднови годишния договор на Бепе Грило за 300 000 евро като съветник по комуникациите на двжението "5 звезди", като го обвини, че управлява машина за "контракомуникация" и че вече е напълно невъзможно да се работи с него.

Основана през 2009 г., партията разтърси италианската политика през следващото десетилетие, като спечели 25% от гласовете през 2013 г. и влезе в правителството 5 години по-късно. В момента "Пет звезди" събира малко под 12% подкрепа в проучванията. Една от причината за спада са именно странните действия на комедианта Бете Грило, които в последните години започват да дразнят дори най-заклетите привържаници на партията.

Смята се, че именно по модела на партия "5 звезди" у нас бе създадена и "Има такъв народ" от Слави Трифонов. В политическите среди е известно, че Дългия се вдъхновява от италианската формация, когато основа собствената си партия през 2020 г. и се яви на избори с нея. В ИТН обаче надали някой някога ще дръзне да покаже червен картон на Слави, въпреки сходната клинична картина с тази на Бепе Грило, коментират в политическите среди у нас, правейки аналогия с италианците.