ШОК ВДЯСНО: Ген. Атанасов иска Бойко Рашков за премиер, Христо Иванов - Кирчо от Харвард

Политика
19:11 - 14 Юли 2021
10672
ШОК ВДЯСНО: Ген. Атанасов иска Бойко Рашков за премиер, Христо Иванов - Кирчо от Харвард

Партиите в коалицията "Демократична България" вече са започнали драматични пазарлъци с очакването, че третият мандат за съставяне на правителство ще стигне до тях, твърдят източници от "десните" политически кулоари. Разломът между водещите партии ДСБ и "Да, България" обещава да е дълбок и много атрактивен.

Ако "Има такъв народ" и ГЕРБ не успеят да намерят подкрепа за свое управление, този сценарии може да се осъществи като едното нищо. Твърде вероятно е проектоправителството на Слави Трифонов да не мине в парламента, след като стана ясно, че повечето партии в новото Народно събрание няма да го подкрепят. Бойко Борисов заяви, че ще върне мандата.

По Конституция президентът не е длъжен да връчи третия мандат на третата политическа сила - БСП, а може да избере която и да е от другите партии, влезли в парламента.

По време на обсъжданията между коалиционните партньори в ДБ ген. Атанас Атанасов, председател на ДСБ, издигнал  като своя лична номинация за премиер Бойко Рашков - в момента служебен министър на вътрешните работи и сред най-спорните лица в служебния кабинет.

Тази идея обаче срещнала отпор от другата основна партия в коалицията - "Да, България". Лидерът й Христо Иванов предпочитал за поста Кирил Петков, настоящ служебен министър на икономиката. Петков вече отказа министерско място в предложения от ИТН кабинет.