ШОК! Ядрени US бомбардировачи прелетяха над България

Общество
20:03 - 07 Март 2022
10338
ШОК! Ядрени US бомбардировачи прелетяха над България

Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, съобщава Би Ти Ви, като се позовава на данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

Машините, едната от които е с позивна „Горгон12“, са излетели от Великобритания. Минали са през Холандия, Германия, Чехия, Словакия и Унгария, направили са завой над Румъния и са се оказали в нашето въздушно пространство, като са направили няколко обиколки над Източна България. След това са се насочили към Гърция и Италия.

B-52, заедно с руския си аналог Ту-95, са едни от най-старите бойни самолети на активна служба в света. Машините обаче са многократно модернизирани с най- нова електроника и в наши дни се използват не толкова за стандартни бомбени удари, колкото като платформа за изстрелване на крилати ракети извън пределите на вражеската ПВО.

Американската въздушна „крепост“ има зад гърба си множество успешни мисии във Виетнам, Ирак, Югославия и т.н. Тя може да носи и ядрено оръжие.

Американски бомбардировач Б 52 прелетя над България и в края на август 2020 г. в безпрецедентно учение на НАТО. Алиансът обяви тогава, че общо 6 американски бомбардировача, придружени от 80 изтребителя, са прелетели само за ден над всички членки на организацията. Българското Министерство на отбраната също пусна съобщение. В него бе посочено: "Български МиГ-29 изпълни задача за ескортиране на съюзнически самолет над страната. С това България се присъедини към тренировката „Съюзно небе“ на НАТО."

Самолетите за европейската част на учението - 4 на брой, излетяха тогава от британската база "Феърфорд" и по пътя си над всичките 28 натовски съюзници над континента се интегрираха с местните военновъздушни сили. Над няколко от тях бе предвидена съвместна част с изтребители и летящи цистерни. За България е било с изтребител

Дуги два бомбардировача прелитаха над останалите две страни членки - САЩ и Канада - като северноамериканската част от мисията започна тогава от база "Майно" в Северна Дакота.

Целта бе да се покаже солидарността в НАТО, да се подобри бойната готовност и да се предоставят възможности за тренировки с цел по-ефективна съвместна работа на всички екипажи, твърди НАТО и добави: "Това е от типа мисии, които се координират месеци предварително и не са свързани с конкретни политически събития в Европа. От 2018 г. насам САЩ са провели над 200 подобни полета на стратегически бомбардировачи",

Американските бомбардировачи прелетяха тогава над всички 30 членки на алианса, тренирайки заедно със своите съюзници. Учението „Съюзническо небе” демонстрира големия ангажимент на САЩ към алианса, коментира по онова време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.