Шок за 600 000 туристи - британският туроператор "Томас Кук" фалира

Свят
09:07 - 23 Септември 2019
3653
Шок за 600 000 туристи - британският туроператор "Томас Кук" фалира

Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook), обяви фалит, след като не е успя да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация.

Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти.

Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци.

Това е двойно по-голям фалит от обявения преди две години от британската авиокомпания Монек (Monarch) и на практика означава, че операцията ще бъде най-голямата за цивилни след Втората световна война, отбелязва АФП.

Въпреки значителните усилия, положени през уикенда, дискусиите с различни представители на групата и на нови източници на вероятно финансиране, споразумение не бе постигнато.

Управителният съвет стигна до заключение, че няма друг избор, освен да вземе мерки за задействане на процедура по ликвидация и то незабавно, се пояснява в комюникето на Томас Кук.

В същото време британските авиационни власти информираха, че Томас Кук, "туроператор и едновременно авиокомпания, е прекратил дейностите си. Всички резервации през Томас Кук, за полети и нощувки, са анулирани".

Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света независим туроператор, има 22 000 служители, от които 9000 във Великобритания.