Шокираща изповед: Майка иска евтаназия за себе си и сина си

Общество
14:46 - 22 Април 2020
8162
Шокираща изповед: Майка иска евтаназия за себе си и сина си

Историята на една майка, искаща евтаназия за себе си и сина си, взриви социалните мрежи. Рени и Стефан живеят сами, в социална изолация от години, но майката се опасява, че след четирите прекарани инсулта е възможно синът й да остане на произвола на съдбата. Той е диагностициран с множество заболявания: дълбоко забавяне в развитието, аутизъм, невропатия, захарен диабет, хипертония и дислексия.

"След като навърши 18 години разви и епилепсия. В момента е на 30 години, а умственото му състояние е като на 2-годишно дете – засегнат е центърът на говора, говори бебешки и трудно. Объркване в лекарство, предписано преди години при първия му тежък епилептичен припадък, причини рязко и необратимо покачване на телесното тегло – Стефан качи 100 кг само за 2 месеца", пише майката чрез социалния проект "Не ми се обиждай, но...", подкрепен от Български фонд за жените. 

Рени разказва патилата си и от общественото отхвърляне, и от социалната изолация вече 30 години. "Всички, с много редки изключения, буквално се плашеха! Той, милият, не разбираше какво причинява с плашещата си наглед снага и бебешкия си двугодишен акъл. Просто се ориентираше към бебета на същите години и искаше да си играе и да се закача. Майките скачаха да приберат отрочетата си, макар да го държах далече от пясъчника, който беше негова несбъдната мечта. Постепенно се изолирахме, ходехме там, където никой не идваше. После той рязко престана да излиза след едно земетресение", пише Рени. И напомня, че затварянето вкъщи сега заради епидемията от COVID-19 е само няколко месеца от живота на обикновения човек, докато за нея и Стефан представлява цялото им битие. 

"Искам евтаназия, защото всеки месец ни се налага да живеем с по-малко от 600 лв за двамата. Искам евтаназия, защото всеки ден той трябва да взима около 30 различни вида лекарства, а аз също съм 100% инвалид с четири инсулта, единият от които с мозъчен оток. Искам евтаназия, защото не знам колко още ще съм на този свят, а детето ми няма да оцелее и ден без мен. Искам евтаназия, защото това е живот като чумав, прокажен, и аз не знам как да го нарека. Евтаназията се полага на животните, за да ги отърве от мъките, но кой ще отърве нас от нашите мъки", пише Рени...