Шокираща нова книга вбеси Светия престол

Според автора Фредерик Мартел 80% от свещениците във Ватикана са гейове

Новини
19:04 - 13 Февруари 2019
1906
Шокираща нова книга вбеси Светия престол

На 21 февруари светът ще види изданието на книгата „В килера на Ватикана: власт, хомосексуализъм, лицемерие“. В нея френският журналист (и гей) Фредерик Мартел твърди, че 80% от ватиканските свещеници са гейове (макар че не всички са сексуално активни). Изданието ще направи премиерата си на 8 езика в 20 държави едновременно.

За своята книга от почти 600 страници Мартел е интервюирал в продължение на четири години 41 кардинали, 52 епископи и монсиньори, 45 папски посланици или дипломатически служители, 11 представители от швейцарската гвардия и повече от 200 свещеници и семинаристи.

Според източници, запознати вече с книгата, предстоят тежки дни за Светия престол. Авторът споменава за някои хомосексуални свещеници, приели сексуалната си ориентация и поддържащи дискретни дългосрочни взаимоотношения, но и  за други, които живеят екстремен двоен живот, задоволявайки плътските си нужди чрез случайни срещи и дори прибягващи до услугите на мъжки проститутки. Други свещеници, разбира се, въобще не признават за сексуалността си.

Мартел твърди, че колкото повече официален представител на Ватикана ругае хомосексуалните, толкова по-вероятно е той да е гей.

Някои критици на книгата обаче не приемат безрезервно твърденията на Мартел. Според тях не е възможно да се прецени дали авторът представя факти, слухове или свидетелски показания. Други оценяват момента на издаването на книгата като крайно неподходящ, заради съвпадането му със срещата на върха във Ватикана, провокирана от скандалите, свързани със сексуалното насилие над деца.