Шокираща вест: Световният рекордьор в маратона загина на 24 години

Келвин Киптум и терньорът му са починали в катастрофа

Актуални новини
10:19 - 12 Февруари 2024
2386
Шокираща вест: Световният рекордьор в маратона загина на 24 години

Кошмарна новина смрази Африка и световния спорт, след като се разбра, че Келвин Киптум е загинал в автомобилна катастрофа. 

Световният рекордьор в маратона е пътувал с треньора си Жерве Хакизимана на връщане от поредното занимания край град Елдорет.

Едва 24-годишният Киптум би рекорда на Елиуд Кипчоге по време на маратона на Чикаго през октомври 2023 г., като свали 34 секунди от постижението му и записа невероятните 2 часа и 35 секунди.

Едва миналата седмица специалната комисия на Световната федерация по лека атлетика официализира постигнатото от него в Чикаго, за да го короняса като притежател на световния рекорд.

По-рано през 2023-а Келвин спечели и Лондонския маратон, като и там подобри постижение на Кипчоге - за най-добро време на това състезание.

Двамата с треньора Хакизимана говориха в интервю в началото на годината, че целта им е времето да падне под 2 часа на маратона на Ротердам в началото на април.

Това не е постигано в историята.

Киптум тренираше в родината си, като всяка седмица бягаше по около 300 км на пътя между Елдорет и Каптагат, както и в местности наоколо.