ШОКИРАЩИ ДАННИ: Мрем като мухи от антибиотици

В близките години всеки пети българин ще е потенциална жертва, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев

Здраве
17:05 - 18 Септември 2024
2236
ШОКИРАЩИ ДАННИ: Мрем като мухи от антибиотици

Българите сме на челните места по неправилна употреба на антибиотици и развита резистентност към тях. “Това предполага в близките години всеки 5 българин да е потенциална жертва, поради невъзможност да бъде излекуван.” Това прогнозира пред вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

Повод за коментара е публикация на изследване в научното издание “Лансет”, което прогнозира, че антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона души по света до 2050 г.

Явлението възниква, когато структурата на бактериите се променя така, че те могат да се преборят с лекарствата, които обикновено ги убиват. Това значително ограничава възможностите за лечение. Някои щамове бактерии вече са супербактерии, което означава, че не реагират на антибиотици.

“Първа и основна причина е неправилната им употреба. След това е поведението на компаниите, произвеждащи антибиотици, игнорирайки евтините и безвредни, за сметка на много скъпи такива. Трето, но на първо място за българите, са вътреболничните инфекции, които селектират нечувствителни към лекарства бактерии.”

По думите на проф. Кантарджиев, обикновено човек боледува 5 пъти годишно от инфекции. В 4 от случаите те са вирусни и не изискват антибибиотично лечение. Само при бактериалните антибиотиците са най-успешните лекарства. “Тъй като най-честата грешка е ненужния им прием, се стига до обратния ефект. Една от причините за увеличаване на резистентността е забавянето на лабораторния резултат. Затова трябва, както да се търсят нови антибиотици, но и нови по-ефективни методи за бързо поставяне на диагнози и назначаване на антибиотик”, заяви професорът пред "Труд".

От това, че инфекции, които доскоро са били лечими, а вече не могат да бъдат повлияни от медикаменти, в световен мащаб умират повече хора, отколкото от СПИН, малария или рак, сочат данни още от 2019 г. Прогнозите са, че явлението ще се превърне в “скрита пандемия”. До средата на този век антибиотичната резистентност ще играе по-голяма роля за 8,22 милиона смъртни случая годишно, което е увеличение със 74,5% в сравнение с 2021 г.