Шокиращи показания срещу сириеца Омар, убил двама полицаи в Бургас

Новини
12:40 - 19 Април 2023
1715
Шокиращи показания срещу сириеца Омар, убил двама полицаи в Бургас

"Давай, изкорени блокадата" - така сириецът Ахмад окуражил съучастника са Омар да помете с автобус, пълен с мигранти, полицейски патрул в центъра на Бургас. При инцидента, станал на 25 август м.г., загинаха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев.

Днес делото за каналджийство, за което са обвинени трима сирийци, тръгна в районния съд в Бургас. Подсъдимите Омар, Ахмад и Абдулах признаха вина и поискаха споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение отказа.

"Ще настояваме за максимални присъди с оглед начина на извършване на престъплението, аргонтността, поведението на подсъдимите и броят на трификраните лица", коментира наблюдаващият прокурор Мария Маркова.

 Тримата сирийци са обвинени в различни престъпления. Омар Абдан е предаден на съд за четири отделни престъпни деяния. Първото е за противозаконното подпомагане на мигранти от Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособния Омар с висока скорост, като 47-те мигранти са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства.

Престъплението е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в област Бургас – на главен път Малко Търново – Бургас, както и в Бургас. То е извършено в съучастие с А.А. и А.Д, които също са привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние, коментират от прокуратурата.

Омар Абдан е предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред, закупен от Харманли. Престъплението е извършено в съучастие с А.А., който също е привлечен като обвиняем за престъплението.

Третото обвинение срещу Омар е управление на пътнически автобус , който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство.

Четвъртото обвинение срещу сириеца е, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители да изпълнят задълженията си. .

От прокуратурата обаче припомнят, че за смъртта на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, опитали да спрат автобуса с мигранти, е образувано отделно досъдебно производство, по което обвиняем е шофьорът на рейса Омар. Той е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус. Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура Бургас, предстои да бъде внесено в съда.