Шокиращи снимки: Спътник засне опустошения Бейрут

Топ
21:24 - 06 Август 2020
7760
Шокиращи снимки: Спътник засне опустошения Бейрут

Федералната космическа агенция на Русия разпространи снимки на пристанището в Бейрут, направени със сателит, преди и след силната експлозия, която отне живота на мнозина и рани хиляди. „Роскосмос” показа реалните мащаби на жестоката трагедия. От кадрите е видно, че ливанската столица е напълно опустошена в радиус от поне 10-12 километра. Кратерът, създаден след взрива, се вижда отчетливо от Космоса и показва колко мощна е била експлозията.

Във вторник вечерта 2750 тона амониев нитрат, съхранявани неправилно в склад,  разтърсиха столицата на Ливан. Най-малко 135 души загубиха живота си, докато ранените към четвъртък вечертаса около 4200 души. Няма информация за пострадали българи.

Въведено е извънредно положение, докато тече разследването по случая. Световните агенции съобщиха, че служители на пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест в очакване на разследването. Амониевият нитрат се използва като тор в селското стопанство, както и като взривно вещество. На място в Бейрут днес дойде френския президент Еманюел Макрон.