ШОКИРАЩО: Граничари подминали умишлено тялото (може би още живо) на сириец в гората?

Фондация, бореща се с насилието над бежанци, разкри ужасяващи детайли по търсенето на младия мъж

Крими
12:30 - 23 Август 2023
6855
ШОКИРАЩО: Граничари подминали умишлено тялото (може би още живо) на сириец в гората?

Сирийският бежанец, който загуби живота си в гориста местност у нас и за когото Lupa.bg ви информира, може да се окаже жертва на престъпна небрежност от страна на властите, разкрива в ново свое разследване фондация "Мисия Криле". Шокиращата информация идва на фона на поредните няколко случая с открити, натъпкани по багажниците на карго автомобили, мигранти  - полуумрели, в кома и пред тотална липса на кислород.

Както Lupa.bg вече писа, сирийският бежанец, открит мъртъв преди седмица, е подавал искане за закрила у нас, но така и не я е получил.

Ето какво обаче се е случило и как се е стигнало до фаталния край за Хамза Ахмед Мутлак на едва 30 г. от размирна Сирия:

"На 05.08.2023 г. в 9:24 ч. получихме сигнал за загинал предишния ден сирийски гражданин, търсил международна закрила в България. Починалият се казва Хамза Ахмед Мутлак на 30 г. Получихме gps координати на местонахождението, където се намира тялото. Предоставено ни беше и електронно копие на документ за самоличност на Хамза.

След събиране на извънредна среща и обсъждане с партньори подадохме сигнала на спешен телефон 112 в 14:55 ч. От там ни свързаха с дежурен служител от гранична полиция, на когото предоставихме наличната информация и който потвърди приемането на сигнала. След обсъждане с италианските ни партньори, намиращи се на територията на България, в опит с бежанци на първа линия в различни държави и гранични райони, случаят беше поет от тях.

Те съобщават на 112 данните и също получават потвърждение, че случаят е приет и че съответните служби започват спешни издирвателни действия за откриването на Хамза Мутлак.

Последвалите от тях обаждания на спешния телефон 112 са, както следва: 16:45; 17;54; 18:30; 20:24; 21:30; 21:52 и 22 ч.

В един от разговорите операторът им казва, че гранична полиция вече е била там, не са го намерили, но продължавали да го търсят.

„Ако можете отидете до това място, до тези gps координати, защото все още не могат да намерят този човек”, са думите, с които завършва поредния разговор оператора.

Италианският екип предприема действия за достигане до посочената локация, която е в гориста местност, късно вечерта. Докато пътуват продължават да звънят на 112 информирайки за действията си. Операторът казва, че от полицията вече са били на мястото на подадените gps координати, но не били намерили никого.

Събитията от следващите часове ще покажат, че тази информация е невярна.

„Говорих с гранична полиция, днес те бяха на това място и издирваха този човек, не са намерили никого, какво искате от нас? Не са намерили никого. На това място няма никой. Давате местоположение, на което няма никой.” Италианският екип открива тялото на Хамза. Бързо. Без никакви допълнителни издирвателни усилия. Без отклонение дори метър от подадените координати. Звънят на 112, за да информират, че са намерили тялото му. В 22:00 ч. е последното им позвъняване.

Остават дълго на изчакващо повикване, докато операторът се свързва с гранична полиция. Казват, че ще изпратят екип. Вероятно тази информация, кара службите да се задействат наистина. Уверяват ги, че гранична полицията ще пристигне до 5 минути. Полицейският екип пристига след два часа на мястото. В 23:45 ч.

Тялото е открито от три италиански млади момичета. Без опит и специална екипировка. Кое е по-шокиращото не знаем. Дали това, че човек, търсещ закрила е загинал или това, че гранична полиция лъже, че предприема действия по издирване на пострадали или загинали бежанци. Не знаем.

Но със сигурност не е нормално от спешен телефон 112 да се препоръча сигнализиращият да отиде на мястото, което посочва, когато то е в гориста местност, през нощта.
Не е нормално граничният патрул в региона, приел сигнала, да не може да открие тялото повече от 6 часа.

Имаме сериозни основания да смятаме, че по подавания многократно сигнал на 112 в продължение на шест часа не са предприети никакви издирвателни действия от полицейските служители на смяна в района на трагедията. Смятаме, че към операторите на 112 и съответно към нас е подавана невярна информация, за това че лицето е търсено на посоченото местоположение.

Фактът, че има човек в тежко състояние или загинал човек, без назачение на неговия произход, е достатъчно основание да бъдат предприети незабавни действия по установяването на местонахождението му. Съответните патрули не са имали никакво извинение при наличието на подадени gps координати.

Обезпокоени сме от начина, по който се третират хората в бедстваща ситуация, потърсили международна закрила в страната. Това не е първият случай, в който се натъкваме на престъпно бездействие от страна на органите, само заради това, че нуждаещият се от спешна помощ е бежанец или мигрант.

Забавянето на издирвателните акции или симулирането на действия, които по същество са фантомни е шокиращо за нас като представители на гражданския сектор. Не можем да оставим без последствия подобно поведение. Ако има високопоставени служители, които подкрепят този начин на работа и издават неформални нареждания за подобно третиране на търсещите международна закрила, смятаме, че трябва да им бъде потърсена отговорност. Сезирали сме МВР и Омбудсманът.

Настояваме да се извърши щателна проверка на случая и да се установят нарушенията по случая.

Настояваме да се предприемат незабавно нужните действия за провеждане на допълнителни инструктажи и указания на работещите полицейски служители на терен за равно третиране при подадени данни и сигнали за бедстващи или загинали хора с предполагаем произход от държави, източници на бежанци и мигранти като Сирия, Афганистан, Мароко и други", пишат днес в своя позиция от Фондация "Мисия Криле". Те разполагат и със записи на всички разговори със 112, на вниманието на МВР шефа Калин Стоянов. 

А тук е и разказът на италианците.