ШОКИРАЩО: Пациенти търпят вкъщи инфаркти, инсулти и пневмонии

Здраве
13:03 - 09 Април 2020
8242
ШОКИРАЩО: Пациенти търпят вкъщи инфаркти, инсулти и пневмонии

Пациенти търпят тихо в болки и в несвяст вкъщи състояния като инфаркти, инсулти и пневмонии заради епидемията от COVID-19 и призивите да не се товари здравната  система. Това става ясно от обръщение на д-р Десислава Кателиева - председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ, публикувано в профила й в социалната мрежа фейсбук.

"Има рязък спад на пациентите с обичайните заболявания. Изчезнаха острите инфаркти, инсулти, белодробни тромбоемболии. Второ все по-често се сблъскваме с няколкодневни миокардни и мозъчни инфаркти, белодробни тромбоемболии с насложени пневмонии пред чието необратимо и фатално развитие сме безсилни. Пациентите са с несъвместими с живота жизнени показатели или с усложненията на тези нелекувани състояния. Дали от страх да не се заразят с новата болест или за да не безпокоят децата си, от които са изолирани, много възрастни хора крият оплакванията си и се озовават в Спешното с мозъчни кръвоизливи, напреднали перитонити от закъснели илеуси и перфорации, напреднали пневмонии утежняващи придружаващите ги заболявания. В кабинета тези хора са със синини от паданията и ставанията, недохранени, в занемарен вид", разкри шокиращо д-р Кателиева. 

Според нея не е нормално и достатъчно младите само да се обаждат на възрастните си родители и да не ги виждат, а единствено да им доставят покупки на вратата. И съветва категорично: 

"Сложете си маски ръкавици, влезте в домовете им и се огледайте. Може да напускате градовете, и да преминавате през блокадите, ако трябва да се погрижите за сам близък. Когато стигнете до тях не ги прегръщайте, не ги целувайте, спазвайте дистанцията, но помогнете им да си почистят домовете и ги наблюдавайте! Проверете дали си пият хапчетата и как ги пият, дали се хранят, дали не са насинени от чести падания защото едната ръка и крак са изтръпнали или неконтролируеми поради инсулт или фрактура, дали не се задъхват, дали отоците не са нарастнали, дали не спат седнали.

Питайте насочено за пристъпи на гръдни болки, главоболие и коремна болка, за нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Ако нещо ви притеснява, обадете се на личния лекар или тел. 112. Ако ви е страх да ги заведете при лекар, не го намерите, или за да не товарите свръхнатоварените екипи на спешна помощ, просто ги качете на колите си и ги доведете в Спешното. 

Ще чакате, ще ви хокаме, защото сме преуморени и претоварени, но след като се уверим,че не са заразни ще ги прегледаме или в изолатора или в залата за прегледи.Не ни крещете,не ни пришпорвайте не ни заплашвайте с уволнение, защото и ние сме хора и започнахме да свършваме! Докато чакате в коридора, пушите цигари и псувате нас и системата, ние работим. Ще чакате, но може и да ви изненадаме с неприятната диагноза,че родителя ви е 7-и ден с миокарден инфаркт, 3-ти ден с мозъчен кръвоизлив или че обичайният задух не е от сърцето, а е пневмония. И затова вината не е наша, а е ваша".