ШОКИРАЩО: Съдят сръбския президент за връзки с мафията

Общество
18:12 - 04 Август 2021
2991
ШОКИРАЩО: Съдят сръбския президент за връзки с мафията

Кметът на Нови Сад Милош Вучевич и депутатът от Социалистическото движение Джордже Комленски внесоха съдебен иск срещу сръбския президент Александър Вучич и министъра на вътрешните работи Александър Вулин.

Причината е цялата появила се в медиите информация за връзките на Вучич, председателстващ Сръбската прогресивна партия (СНС, където Вучевич му е заместник) и Вулин, част от социалистите, с клана на фигурата от подземния свят.

Опозицията многократно е отправяла искане да се проверят връзките на задържания в началото на годината Беливук с върховете на властта в Сърбия.

За разлика от тях обаче Вучевич и Комленски целят да изчистят репутацията на двамата функционери и партийни лидери, като докажат, че мафията лъже за връзките си с тях и всички да видят как "октоподът" говори неистини. Самият Вучич обяви, че е готов сам да заведе дело срещу себе си и че няма нищо против да се подложи на детектор на лъжата, както е правил по друг случай, макар сръбският съд да смята този метод за ненадежден.

Това не е първият случай, при който Вучевич опитва да оневини Вучич със съдебна процедура. Освен това случаят с Беливук неведнъж предизвиква бурни дискусии в последно време. Повод за това наскоро бе решението на някои телевизии и представители на властта да публикуват често шокиращи снимки на осакатени и обезобразени тела в ефир с твърдението, че това са жертви на Беливук.

От месеци обаче по-тежката дискусия в обществото е дали размяната на реплики не крие дългогодишни обвързаности между мафията и властта, за които говорят критиците ѝ.

Кой е Беливук

Беливук, оглавяващ "Еничарите", една от водещите агитки на футболния "Партизан", е посочен от полицията и прокуратурата в Сърбия като ръководител на организирана престъпна група, занимаваща се с убийства и търговия с наркотици и смятана за близка до Кавачкия клан. Това е единият от двата (заедно със Скалярския) черногорски клан, чийто сблъсък за наркобизнеса през 2014 г. прерасна във война, обхванала Западните Балкани.

"Еничарите" често биват обвинявани, че ползват идентичността на футболна агитка като параван, докато основната им дейност е в организираната престъпност.

Прокуратурата официално внесе на 30 юли обвинението срещу Беливук, най-близкия му съратник Марко Милкович и още 29 души за убийства, отвличания търговия с дрога и притежание на оръжия.

Роденият в Белград, 36-годишен Беливук е съден по няколко обвинения, включително за помагателство за убийството на каратиста Властимир Милошевич преди 4 години, но е оправдан. През февруари тази година обаче при зрелищна акция бяха задържани мнозина в групата, включително самият Беливук.

Според Вучич Беливук се е ползвал с протекция на високо ниво в полицията. Имена така и не са посочвани досега.

В разследващото издание КРИК и телевизия NewsMax Adria Serbia обаче се появи обратното твърдение - че самият президент се е обръщал към Беливук с молби за "много услуги". То е част от негови предполагаеми показания пред съда, според които той е правил много услуги на властта - от овладяване на протести на таксиметрови шофьори (но и предотвратяване на сблъсъци на прайда в Белград) до контролиране на публиката на футболни срещи, за да не скандират възгласи срещу президента.

Освен това, след като през 2016 г. Беливук е съден за убийство в центъра на Белград, полицията има проблеми с феновете на "Партизан"; проблемите спират, след като Беливук е оправдан и чрез посредник той развива работни отношения с Вучич, но след това го среща лично с помощта на службите.

Показанията на Милкович пък сочат, че той е срещал Вулин през 2019 г. като министър на отбраната. Според него сегашният вътрешен министър избрал къща в Белград, където да се извършват убийства.

КРИК уточнява, че е трудно да се прецени кое в думите на Беливук е вярно. Някои признания съвпадат с появявала се публично информация като например работата на "Еничарите" по овладяване на протести. Липсват обаче данни за връзки на тези фигури (или на самия Беливук) от подземния свят с полицията или с конкретни фигури от Сръбската прогресивна партия.

Чистка в партията

След операцията срещу Беливук през януари малкото останали опозиционни медии и критиците на Вучич го обвиниха, че действа превантивно, за да не бъдат посочени връзки между мафията и властта. Тогава Вулин съобщи няколко пъти, че президентът е бил подслушван или че е имало заговор срещу него, без обаче да изясни дали арестите в подземния свят са свързани с това.

Проправителствени медии писаха, че разследващото издание КРИК, публикувало снимка на сина на Вучич с "Еничарите", е всъщност тясно свързано с групата. Други издания се обърнаха срещу някогашната, изпаднала в немилост "дясна ръка" на Вучич - министъра на отбраната Небойша Стефанович - със сходни обвинения. Премиерът Ана Бърнабич обаче обяви, че ако има връзка между хора в партията (от чието ръководство Стефанович на практика бе свален) и Беливук, нито една членска карта няма да бъде способна да защити притежателя си.

Периодично разговорът се връща към Стефанович, на когото бяха приписани думите, че Федералното бюро за разследване на САЩ е участвало операцията срещу Беливук. По-късно и президентът, и Стефанович обясниха, че това не е вярно, но от думите им следва, че американските служби са участвали в операцията, защото ЦРУ е следило приложение, използвано от сподвижниците на Беливук, без те да знаят.