Шокиращо : Във Великобритания приспиват бебетата с медикаменти

Броят на децата, на които се изписват лекарства за сън в Англия, се е удвоил през последните седем години

Новини
11:40 - 11 Май 2024
4288
Шокиращо: Във Великобритания приспиват бебетата с медикаменти

Във все повече държави се наблюдава криза с детския сън. Сред най-засегнатите е Великобритания, където над 700 000 деца всяка година получават различни медикаменти, за да могат да спят, съобщава NOVA.

Броят на децата, на които се изписват медикаменти за сън в Англия, се е удвоил през последните седем години, което кара специалистите да гледат с тревога на случващото се. Причината е, че по принцип приспивателни на малчугани се дават в много краен случай и то за кратък период от време. Обикновено се търсят и отстраняват причините, водещи до безсънието, за да не се превърне то в проблем за цял живот.

Всяка седмица на лекарите в Англия се налага да издават по 14 000 рецепти за медикаменти на деца, които не могат да спят. Най-голяма е групата на 11-годишните, но има и бебета.

„Специалистите по сън при деца и възрастни посочват, че по-голямата част от проблемите могат да бъдат овладени без да се взимат каквито и да било хранителни добавки или лекарства. И един от най-добрите начини да избегнем нуждата от химикали, които да ни приспиват, е да започнем да подорбяваме собствената си хигиена на съня”, казва педиатърът Пилър Брадшоу.

Стресът, финансовата несигурност и прекаленото заседяване пред светещи екрани са най-честити причини за безсъние. Ангажирани с всички тези неща, родители пропускат да изградят навици за сън на децата си. В Америка също всяко пето дете разчита на дъвки или бонбони с мелатонин, за да спи, а около 11 000 са стигнали и до спешно отделение заради предозиране.

„Ако детето ви е превъзбудено или пък тревожно, тялото му ще произвежда повече кортизол - хормона, който ни събужда и ни пречи да заспим. Това ще потисне производството на хормона мелатонин, който пък ни кара да сме сънливи. При децата има много дейности, които стимулират отделянето на кортизол, като спортни упражнения, гледане на телевизия и танци. Затова е необходимо да се съсредоточите върху спокойствието и времето за разпускане. Предложете на своето дете спокойни дейности, чрез които може да разтовари напрежението. Например, може да прекарате спокойно време насаме, да го гушкате, тъй като прегръдката има успокояващ ефект”, споделя медицинската сестра Стеф.

Стеф е сред медицинските сестри в Англия, които са се специализирали в помощ на родители, чиито деца страдат от безсъние.

„Важно е детето да се приготвя за сън по един и същи начин всеки ден. Става дума за обличането на пижамата, миенето на зъбите и ходенето до тоалетна. След като детето ви е вече в леглото, изберете книга заедно, почетете малко с него, или пък слушайте аудио книга. Затъмняването на светлините, затварянето на завесите и създаването на малко тъмнина ще помогне да бъде насърчено отделянето на мелатонин. След това прегърнете детето и го оставете да се настани удобно за сън. Но не забравяйте да бъдете и реалисти. Ако детето ви не заспива до много късно, ще трябва да планирате как постепенно да изместите цялата процедура по лягане в по-ранен час”, казва още тя.

Много игри на открито, спорт и здравословна вечеря са други препоръки срещу детско безсъние.

 „Екранът, светлината и образите наистина събуждат мозъка ни, дори и да ни се струва, че се отдаваме на релаксираща, успокояваща дейност. Правенето на нещата, които ни помогат да изградим добра хигиена на съня, не винаги се харесват на децата, а и на възрастните. Но те са много важни, тъй като е нужно мозъкът ни да се научи как да разпуска и да заспива по естествен начин”, уточнява Пилър Брадшоу.