Шоково поевтиняване: Разграбват маски по 65 стотинки като топъл хляб

Новини
16:45 - 04 Септември 2020
5107
Шоково поевтиняване: Разграбват маски по 65 стотинки като топъл хляб

Цените на еднократните медицински маски паднаха до невиждани от началото на епидемията цифри. В момента, в много от големите аптеки, цената на консумативите падна на 65 стотинки за бройка. Фармацевтите обясняват голямото поевтиняване с наводнения от предпазни средства пазар.

Само допреди месец, най-евтините - еднократните, вървяха по 1,20-1,30 лв. за бройка, след като в началото на извънредната ситуация цената им скочи до небето - най-простите предпазни средства се продаваха за 2 лева, или пък изобщо не се намираха. Обичайният вариант бе да се предлагат по 10 в пакет за 12-13 лева.

В доста аптеки в столицата обаче, евтинията още не е факт, а маски под левче за бройка още не се предлагат, защото фармацевтите не са разпродали старите партиди с консумативи на високите цени. „Това е причината колегите да не продават евтино и още не са приключили със старите бройки. Просто са купили от партиди на старите цени”, обясниха аптекари от централна столична аптека.

Говори се обаче, че някои търговци злоупотребяват и продължават да продават скъпи маски, като се оправдават тъкмо с това - че са купили консумативите на високи цени и няма как да ги продават на по-ниска цена, защото ще отидат на загуба. Съветът е, ако ви продават по-скъпо маските, по-добре се поразходете из аптеките, където може да намерите предпазните средства на цена наполовина.

Търговците предупреждават, че евтинията по аптеките едва ли ще трае дълго, защото в края на септември и октомври, в случай, че заразата се развихри, засиленото търсене отново ще качи цените. Едва ли обаче консумативите ще се върнат на най-високите цени, защото производството вече е достатъчно мащабно, за да има сериозен дефицит на пазара.