Шолц: Без конституционни промени РС Македония изпада в изолация

ЕС
12:01 - 19 Септември 2023
1988
Шолц: Без конституционни промени РС Македония изпада в изолация

Министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе кратка среща с германския канцлер Олаф Шолц, на която беше отбелязано, че без приемането на конституционните промени Скопие ще изпадне в изолация, съобщи "Локално".

Разговорите бяха проведени в рамките на събитието за отбелязване на 50-годишнината от членството на Германия в ООН, което се проведе в централата на организацията в Ню Йорк.

На срещата беше подчертано, че Германия очаква Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз, като беше посочен фактът, че европейската интеграция и европейският път са най-добрата и единствена алтернатива за страната.

Държавното решение, което трябва да бъде взето в предстоящия период, е единственият шанс да се гарантира качеството на живот на македонските граждани според европейските стандарти и да се постигне членство в ЕС до 2030 г. В противен случай, според оценката на двамата лидери, македонските граждани и държавата ще със сигурност са изправени пред изолация в дългосрочен план, което не е в интерес на Северна Македония, региона и Европа.

Премиерът Ковачевски благодари на канцлера Шолц за подкрепата на Германия по пътя към Европейския съюз.

По-рано Шолц се срещна и с президента Стево Пендаровски. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и актуалните събития в Балканския регион.