Шолц чака напредък в преговорите между Петков и Ковачевски до дни (НА ЖИВО)

Канцлерът ни съветва да не буксуваме в историческите различия с Македония

Свят
14:11 - 11 Юни 2022
4020
Шолц чака напредък в преговорите между Петков и Ковачевски до дни (НА ЖИВО)

България и Германия са стратегически партньори и в икономически, и в отбранителен план, отбеляза Петков. "Обединени трябва да работим заедно, за да преодолеем войната в Украйна", каза още премиерът. 

И заяви, че погледът към Западните Балкани винаги е бил с цел те да се интегрират в ЕС. "Продължаваме да работим за това по отношение на Северна Македония, а нашите условия са ясни", добави Петков. Той благодари на немския канцлер за плодотворната среща. 

От своя страна, Олаф Шолц заяви, че отношенията между България и Германия са добри. Но напомни, че тясната координация с България е изключително важна за Берлин още повече в контекста на войната. "ЕС трябва да бъде устойчив на бъдещи предизвикателства", каза той и отбеляза, че България се е справила добре в приемането на украинските бежанци. 

Двамата премиери са обсъдили как ще си сътрудничат в енергийния преход. А по отношение на РСМ в ЕС, той заяви: 

"Това е важно за нас, а и за България. Но страната има редица въпроси за разширяването на ЕС. Разбираме, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия, но нашият опит показва, че това е възможно. И затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие със Северна Македония и Албания за старт на преговорите им да станат членки на ЕС", коментира германският канцлер. 

Той даде и времева рамка за целта - напредък на преговорите със Скопие до края на френското председателство на ЕС (то приключва на 1 юли - б.р.). 

Попитан дали е у нас като посредник за преговорите със Скопие и на какви гаранции може да се надява България от Европа, Шолц отговори, че нито една държава не може да се справи сама с такива теми. "Най-добре е всички да се хванем за ръце и да намерим работещо решение, и да забравим за това, което ни различава", отсече той. 

Според Петков пък включването на българите в македонската конституция, за да се защитят правата им, минава през европейските действия. И заяви, че България няма да отстъпи от приоритетите си.