Шолц: Германия трябва да е гарант за стабилна Европа

Федералният канцлер още е съкрушен от поражението на Макрон във Франция

ЕС
15:47 - 05 Юли 2024
1158
Шолц: Германия трябва да е гарант за стабилна Европа

Германия трябва да бъде гарант за стабилността на Европа, която преминава през трудни времена, заяви днес германският федерален канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес. Канцлерът изрази притесненията си във връзка с резултата от втория тур на френските парламентарни избори, който ще бъде произведен в неделя.

"Не бива да се изолираме от света в този момент и не бива да се занимаваме само със себе си", настоя германският лидер.

Шолц изтъкна това, след като трите партии в управляващата коалиция на Германия, след седмици на преговори, успяха да постигнат днес споразумение за федералния бюджет за следващата година.

Трите партии преговаряха с чувство на отговорност, тъй като светът е изправен пред множество кризи, подчерта германският вицеканцлер и икономически министър Роберт Хабек.

Във връзка с изборите във Франция и на предизборната кампания за американските президентски избори Хабек отбеляза, че германското правителство се фокусира върху това да "да съхранява стабилността на Германия", която да бъде надежден партньор в Европа и извън нея.

По-рано тази седмица Шолц, който е проевропейски настроен, разкри, че той и френският президент Еманюел Макрон са в ежедневна комуникация в дните преди изборите, посочва АП.

"Обсъждаме ситуацията, която е наистина потискаща", алармира Шолц на събитие на Германската социалдемократическа партия в Берлин във вторник.