Шолц: Не трябва да се позволява на Путин да разделя света

Действията на НАТО, според Шолц, не трябва да водят до пряка конфронтация с Русия

Русия
11:22 - 05 Декември 2022
1116
Шолц: Не трябва да се позволява на Путин да разделя света

Германският канцлер Олаф Шолц в статия за американското списание Форин Афеърс предупреди срещу нова студена война поради разделението на света на блокове и призова за усилия за създаване на нови партньорства, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Бруталната атака на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. беше началото на фундаментално нова реалност. Когато Путин нареди атаката, той разруши европейската и международна архитектура на света, чието изграждане отне десетилетия. Действайки като имперска държава Русия днес се стреми насила да преначертае границите и отново да раздели света на блокове и сфери на влияние", пише Шолц.

Според него светът не трябва да позволява на руския президент да постигне целите си, а "реваншисткият империализъм на Русия трябва да бъде спрян".

"Решаващата роля на Германия в момента е да стане един от основните доставчици на сигурност в Европа чрез инвестиране в нашите въоръжени сили, укрепване на европейската отбранителна индустрия, укрепване на нашето военно присъствие на източния фланг на НАТО и обучение и оборудване на украинските въоръжени сили." 

Действията на НАТО, според Шолц, не трябва да водят до пряка конфронтация с Русия, но Алиансът трябва да възпира по-нататъшната руска агресия.

"Нашето послание към Москва е много ясно: ние сме решени да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО от всяка възможна агресия", подчерта германският канцлер.