Шолц обеща доставки на оръжия от НАТО за Украйна

ЕС
11:42 - 29 Юни 2022
1076
Шолц обеща доставки на оръжия от НАТО за Украйна

Съюзниците от НАТО ще продължат да доставят оръжия на Украйна във войната срещу Русия толкова дълго, колкото е необходимо. Това увери германският канцлер Олаф Шолц в Мадрид, съобщава "Ройтерс".

"Хубаво е, че страните, които са събрани тук, но и много други, дават своя принос, за да може Украйна да се защитава - чрез предоставяне на финансови средства, хуманитарна помощ, но също и чрез доставяне на оръжията, от които Украйна има спешна нужда", посочи той след пристигането си за втория ден от срещата на върха на НАТО.

"Посланието е: Ще продължим да го правим - и да го правим интензивно - докато е необходимо, за да дадем възможност на Украйна да се защитава", категоричен бе Шолц.

Германия е най-големият доставчик на оръжия за Украйна, откакто Русия започна инвазията сиу, но е критикувана за бавното доставяне на тежките въоръжения, от които Киев се нуждае, и планира да преразгледа правилата си за износ на оръжие, за да улесни въоръжаването на демокрации като Украйна.

Миналата седмица германското правителство за първи път публикува списък на въоръжението, което се подготвя да бъде изпратено на Украйна. Сред оръжията са 30 самоходни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни системи за многократно изстрелване Mars, 22 камиона и 80 пикапа.

На 21 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че страната му е получила от Германия гаубици Panzerhaubitze 2000.

Германия дълго време поддържаше политика на недоставяне на оръжия на Украйна, но я преразгледа след началото на военната операция на Русия на 24 февруари, запазвайки негласната забрана за доставка на тежки оръжия.

През май германският канцлер Олаф Шолц заяви, че доставката на тежки оръжия за Украйна повдига трудни политически и етични въпроси. Той запита дали насилието може да се победи с насилие, или е възможно да се постигне мир без оръжие.