Шолц подкрепи Байдън в предизборната му битка с Тръмп

ЕС
17:44 - 22 Май 2023
1427
Шолц подкрепи Байдън в предизборната му битка с Тръмп

Германският канцлер Олаф Шолц каза в понеделник, че предпочита президента на САЩ Джо Байдън пред неговият предшественик Доналд Тръмп и се надява Байдън да бъде преизбран за втори мандат, предава "Ройтерс".

Обръщайки се към ученици в основно училище близо до Берлин, Шолц обвини Тръмп, че предизвиква разногласия и че ще бъде лош избор не само за Съединените щати, но и за Германия.

Необичайно директният език, използван от Шолц, може да отразява колко са били обтегнати двустранните отношения по време на президентството на Тръмп с воденото по това време от предшественика на Шолц Ангела Меркел германско правителство, когато Шолц беше министър на финансите.

В отговор на въпрос на ученик, Шолц каза: "Мисля, че настоящият президент е по-добър, така че искам той да бъде преизбран."

Дългогодишната обществена служба на Байдън означава, че той знае точно "какво трябва да се направи, за дa предотврати навлизането на светът във война", каза Шолц.

Позовавайки се на Тръмп, Шолц каза: "Ако всички хора са само един срещу друг, тогава не може да има добро бъдеще и затова бившият президент със сигурност подкрепя голямо разделение в страната".

Последните проучвания показват, че Байдън има предимство пред потенциалните републикански съперници Доналд Тръмп и Рон ДеСантис, докато президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. наближават.

Шолц каза още, че Русия не може да спечели войната в Украйна.