Шолц поиска България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген

Новини
17:57 - 29 Септември 2022
2869
Шолц поиска България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген

България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат приети за пълноправни членове на Шенгенското пространство, за да се завърши и укрепи Шенгенската зона без граници.

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в речта си „Европа е нашето бъдеще”, произнесена в Карловия университет в Прага днес.

„Европа продължава да бъде крайна дестинация за копнежите за много хора по света и затова се нуждае от реалистична, ориентирана към бъдещето миграционна политика. Това включва справедлива и устойчива на кризи система за предоставяне на убежище с ефективна и правова защита на външните граници. Третите страни, които сътрудничат в реадмисията, следва да получат в замяна възможности за законна миграция. На признатите лица, търсещи убежище, следва да се разреши да търсят работа в други държави членки много по-рано, отколкото понастоящем (след 5 години). В същото време злоупотребите трябва да бъдат ефективно предотвратявани”, каза още Шолц.

Преломният момент, който канцлерът на Германия констатира с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., има значителни последици и за Европа, и Европейския съюз. В речта си в Карловия университет в Прага Шолц дефинира изискванията и описа целта си за геополитически Европейски съюз, който да се изправи пред предизвикателствата – както вътрешни, така и външни. „Ако първоначално Европейският съюз е бил проект за мир, насочен навътре, то сега трябва да защитава своите ценности и да гарантира независимостта и стабилността си и навън“, каза той.