Шолц: Предупредих Китай да не използва сила срещу Тайван

ЕС
11:09 - 22 Юни 2023
1158
Шолц: Предупредих Китай да не използва сила срещу Тайван

Канцлерът на Германия Олаф Шолц каза пред Бундестага в четвъртък, че е предупредил Китай по време на разговори по-рано тази седмица да не използва сила за постигане на териториални промени, особено срещу Тайван, цитира думите му Ройтерс.

Шолц тази седмица беше домакин на голяма китайска делегация, водена от премиера Ли Цян, на първата среща на върха лице в лице след пандемията, във време на нарастващо геополитическо напрежение между Запада и Китай.

"Ние твърдо отхвърляме всички едностранни опити за промяна на статуквото в Източно и Южнокитайско море със сила или принуда. Това е особено валидно за Тайван", каза Шолц

"Ние също сме загрижени за ситуацията с правата на човека и състоянието на върховенството на закона в Китай", добави той.

Китай, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, засили военните си действия в близост до демократично управлявания остров, за да го принуди да приеме китайския суверенитет.

Тайван категорично оспорва претенциите на Пекин за суверенитет и обещава да се защити, ако бъде нападнат.

Говорейки пред депутати, Шолц също призова Турция да проправи пътя за Швеция да стане член на НАТО и каза, че Швеция трябва да има място на масата на следващата среща на върха на НАТО.