Шолц: Рискът от ядрена война намаля

След няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци, вчера Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака

Свят
09:09 - 08 Декември 2022
1454
Шолц: Рискът от ядрена война намаля

Рискът Москва да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна намаля, защото международната общност "постави червена линия" на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

"Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия", каза канцлерът в интервю за германската медийна група "Функе" и за френската "Уест Франс". Според него това е последица от факта, че международната общност, включително Китай, "е поставила червена линия" пред Москва по този въпрос.

В това отношение германският лидер смята, че неотдавнашното му пътуване до Китай е дало резултат: "По време на посещението ми в Пекин заедно с китайския президент Си заявихме, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Скоро след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция.

Запитан за неотдавнашната полемика, предизвикана от френския президент Еманюел Макрон, който смята, че на Русия трябва да се дадат гаранции за след края на войната в Украйна, Олаф Шолц призна, че в дългосрочен план ще възникне въпросът за архитектурата на сигурността.

"Приоритет е Русия да прекрати войната незабавно и да изтегли войските си. Вярно е, че тогава въпросът е как да гарантираме сигурността на Европа", каза той. "Разбира се, ние сме готови да обсъдим с Русия контрола върху въоръженията в Европа. Предложихме това преди войната и позицията ни не се е променила", добави той.

След няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци, вчера Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака. "Смятаме оръжията за масово унищожение, ядрените оръжия, като средство за защита. (Използването им) се основава на така наречения "ответен удар": ако ни ударят, нанасяме ответен удар", добави руският президент, предава БТА. 

Въпреки това той отбеляза, че "заплахата от ядрена война нараства" предвид конфронтацията между Русия и Запада по отношение на Украйна, като обвини американците и европейците.