Шолц уверен в бъдещите гаранции за сигурност на НАТО

ЕС
15:26 - 16 Февруари 2024
1208
Шолц уверен в бъдещите гаранции за сигурност на НАТО

Военният съюз НАТО ще продължи да гарантира сигурността на членовете си през следващите десетилетия и трябва да се направи всичко, за да бъде стабилен, каза германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

Шолц говори, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предизвика възмущение сред съюзниците на САЩ, като намекна, че Съединените щати може да не защитят членовете на НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана срещу потенциална руска инвазия.

На въпрос дали Германия се нуждае от нова доктрина за сигурност без Съединените щати, Шолц каза: "Аз съм убеден трансатлантик, твърд поддръжник на НАТО и съм твърдо убеден, че НАТО ще продължи да гарантира нашата сигурност през следващите десетилетия".

Независимо от резултата от президентските избори в САЩ, европейският стълб на НАТО трябва да бъде значително укрепен, каза Шолц и добави, че работи специално по този въпрос, особено с френския президент Еманюел Макрон.

Съединените щати едновременно спечелиха влияние в Европа чрез НАТО и неговите гаранции за сигурност, добави той.

"Правилно и важно е всички партньори от НАТО да свършат своята част, за да гарантират, че алиансът е възможно най-силен - за това е целта от 2%", каза Шолц, добавяйки, че Германия е постигнала тази цел тази година.

Коментирайки исканията на партньор от управляващата коалиция за обсъждане на ядрената защита с Франция, Шолц каза, че ядреният арсенал на НАТО не се основава само на американски оръжия и че Германия е имала близък диалог с Франция.

Шолц, който се срещна с президента на САЩ Джо Байдън на посещение във Вашингтон миналата седмица, каза, че Байдън е изглеждал много концентриран и решителен, отхвърляйки съмненията относно възрастта на президента.

"Разговаряхме дълго и подробно. Той е може би един от американските политици с най-голям опит в световната политика. И има ясна представа за развитието в собствената си страна", добави той.