Шолц затяга правилата за депортация на мигранти

Новини
10:57 - 06 Юни 2024
1614
Шолц затяга правилата за депортация на мигранти

Германия ще затегне правилата си за депортация, така че възхвалата на терористичните престъпления да бъде основание за експулсиране от страната, каза в четвъртък канцлерът Олаф Шолц след поредица от атаки, които предизвикаха призиви за по-твърда линия на миграционната политика, предава Ройтерс.

"Всеки, който прославя тероризма, е против всички наши ценности и трябва да бъде депортиран", каза Шолц пред долната камара на парламента (Бундестага), добавяйки, че вътрешното министерство работи, за да позволи депортирането на престъпници и опасни мигранти обратно в Афганистан.

Подобен ход би бил противоречив, тъй като Германия не репатрира хора в страни, където са заплашени от смърт. Берлин спря депортациите в Афганистан, след като талибаните поеха властта през 2021 г. Освен това постигането на сделка с талибаните, някои от чиито служители са под международни санкции, се смята за проблематично.

В петък по време на антиислямско събитие в Манхайм 25-годишен мъж, родом от Афганистан, нападна с нож и рани тежко шестима души. Един полицай почина от раните си. Нападателят беше прострелян и ранен от полицията. Според информацията "той не е пребивавал незаконно в Германия".

През последните няколко дни крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) използва нападението, за да призове за по-твърда антимигрантска политика.