Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г.

ЕС
13:18 - 28 Март 2024
827
Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с руския президент Владимир Путин от декември 2022 г., разкри той в интервю, цитирано от "Политико".

"Последният ни телефонен разговор беше през декември 2022 г. - преди това разговаряхме по-често", каза Шолц.

Само дни преди Русия да започне пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., Шолц посети Путин в Москва, където седнаха на "безкрайно дълга маса ", припомни той в интервюто от четвъртък, добавяйки, че Путин "е бил притеснен от коронавируса".

Шолц каза, че след избухването на пълна война Русия и Украйна са се опитали да преговарят, но Москва не е била сериозна. "Преговорите се провалиха, защото Русия ги използва само като претекст да премести войските си на изток за голяма офанзива в същото време", каза Шолц.

Германският канцлер, който често е критикуван, защото отказва да изпрати ракети с голям обсег Taurus в помощ на Украйна, се защити: "Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че войната няма да ескалира.

"В същото време Германия подкрепя Украйна с оръжия и боеприпаси повече от всяка друга страна в Европа. Само за това харчим повече от 28 милиарда евро. Повече от много други страни взети заедно."

Обещавайки, че Германия ще "продължи да го прави толкова дълго, колкото е необходимо", той добави, че Путин не трябва да разчита, че подкрепата за Украйна намалява с времето.

Шолц добави, че силата да се сложи край на войната е в ръцете на Путин: "Нека изясня едно нещо: мирът е възможен по всяко време. Путин просто трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските си.