Шотландия иска референдум за независимост, Лондон отказа

Единбург не желае Великобритания да излиза от Евросъюза

Актуални новини
15:45 - 19 Декември 2019
1188
Шотландия иска референдум за независимост, Лондон отказа

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън поиска днес разрешение от британското правителство за произвеждане на нов референдум за независимост на Шотландия, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Британското правителство обаче отказа.

В изявление на британското правителство се казва, че евентуален втори референдум за независимост догодина би поставил под съмнение резултата от референдума през 2014 г., когато шотландците решиха да не се отделят от Обединеното кралство. Нов референдум би бил в нарушение на даденото тогава обещание на народа на Шотландия, че подобен вот се организира само веднъж в живота на едно поколение, се казва в становището на Лондон, предава БТА.

На сайта на шотландското правителство днес бе публикуван документ от 39 страници, съдържащ искането на шотландските лидери за ново гласуване. "Шотландия доста ясно заяви миналата седмица, че не желае правителството на консерваторите да я извади от Европейския съюз", заяви Стърджън.

Нейната Шотландска национална партия спечели 48 от общо 59-те депутатски места в Шотландия на парламентарните избори в Обединеното кралство миналата седмица. Според Стърджън това означава, че в Шотландия има голяма подкрепа за произвеждане на нов референдум за независимост. Такова допитване обаче не може да бъде произведено без съгласието на британското правителство.

"Често ми задават въпроса: "Какво ще направите, ако Борис Джонсън каже "Не". Както съм казвала и преди, ще обмисля всички разумни варианти за гарантиране на правото на Шотландия на самоопределение. В съответствие с ценностите ни ние признаваме, че референдумът трябва да е законен и да бъде приет за легитимен тук, в Шотландия, и в останалите части на Обединеното кралство, а също така от Европейския съюз и международната общност", каза Стърджън.