Шотландия предлага план за бърз преход към зелена енергетика

Тези намерения е вероятно да срещнат съпротива от страна на индустрията

Свят
13:35 - 11 Януари 2023
1532
Шотландия предлага план за бърз преход към зелена енергетика

Шотландското правителство предлага да се направи възможно най-бърз преход от добива на нефт и газ към зелена енергетика, пише в. "Файненшъл таймс".

Новата енергийна стратегия на самоуправляващата се британска провинция дава приоритет на ускореното преминаване към вятърни мощности и зелен водород.

Управляващата Шотландска национална партия (SNP) заяви във вторник, че в нейния проект за енергийна стратегия има планове срещу нови проучвания за нефт и газ, като и че трябва да се прилагат по-строги екологични тестове към разработването на вече лицензирани находища.

Предложението бележи най-значителния сигнал за противопоставяне между управляващите в Единбург с петролния и газовия сектор, чиито приходи някога се смяташе, че могат да помогнат за осигуряване на финансова независимост. 

Майкъл Матисън, министър на енергетиката и климата, каза, че докато работниците в сектора се нуждаят от справедлив преход, прогнозите за намаляващо производство в Северно море на Обединеното кралство означават, че фокусът върху възобновяемите източници трябва да нарасне.

Петролната и газовата промишленост играят важна роля в нашата икономика и те са част от националната ни идентичност от десетилетия, каза още Матисън. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза преди публикуването на документа, който ще бъде отворен за консултации в продължение на четири месеца, че е необходимо да се ускори преходът към чиста енергия и да се намали зависимостта на Шотландия от петрола и газа.

Тези намерения е вероятно да срещнат съпротива от страна на индустрията, която твърди, че изкопаемите горива ще останат от съществено значение за енергийните доставки на Обединеното кралство.

В свое изявление от браншовата организация "Офшор Енерджис Ю Кей" (Offshore Energies UK - OEUK),  заявиха, че приветстват ангажимента за развитие на шотландска водородна икономика, но в същото време са загрижени от предложението за ускоряване на ограниченията в производството на нефт и газ. Трябва да гарантираме, че окончателната стратегия признава продължаващата роля на петрола и газа в енергийната сигурност и икономика на Шотландия, посочват още OEUK.

На този фон енергийният министър Матисън твърди, че независимо от климатичния императив, независими изследвания показват, че добивът на нефт и газ от шотландските води ще намалее значително през следващите години поради дългото разработване на басейна на Северно море и ниската вероятност за значителни нови открития. До 2035 г. производството може да спадне до само една трета от нивата от 2019 г. и до 2050 г. да остане само 3 процента от пиковото ниво през 1999 г., каза правителството.

Проектодокументът потвърждава подкрепата на правителството за разширяване на производството на вятърна енергия на сушата до 20 гигавата до 2030 г. от 8,8 гигавата днес, като същевременно се цели 8-11 GW офшорна вятърна енергия в морето в шотландски води. Правителството също така очерта целта си за мощности от 5 гигавата за производство на (зелен)водород от възобновяеми източници до 2030 г.